Спортният министър Красен Кралев: Държавата няма да финансира „Арена Бургас“

Спортният министър Красен Кралев: Държавата няма да финансира „Арена Бургас“ - E-Burgas.com

arena (8)

Спортното министерство няма да подпомогне бургаския проект за спортна зала „Арена Бургас“, който се изпълнява в момента. Това заяви днес лично Красен Кралев по време на откриването на новата спортна площадка в ОДЗ „Райна Княгиня“ в ж.к. „Славейков“. Причината е постановление на Министерски съвет.

„Не можем да подкрепим финансово „Арена Бургас“, въпреки това съм запознат с бургаския проект. Това е сериозен и много голям проект, една от бъдещите най-големи зали в България, но решението е на Министерски съвет“, заяви Кралев в Бургас днес. Той обаче обеща, че ще подпомогне детските футболни школи в България с един милион лева, а парите ще бъдат разпределяни по обективни показатели, а не на „свой хора“.

Друг важен акцент, който той отбеляза в днешното си посещение, е един от основните проблеми в българския спорт – спортните бази. Той изрази мнение, че е необходимо базите да бъдат отдавани за по голям период от 10 години. „Не искам да влизам в конфликт с финансовия министър, но въпросът с подпомагането от частния сектор, е много важна стъпка, която трябва да бъде обмислена. Ще настоявам с това, което ще влезе в новия закон за спорта, да им коренно различно отношение към спортната инфраструктура и бази, тъй като публичните средства за реконструкция и строеж на нови бази, са недостатъчни. Редно е базите да се връчат в ръцете на кметовете и областните управители, защото по-голяма част от базите са общинска собственост“, каза още министърът.

Според него базите трябва да се отдават за не по-малко от 30 години, за да може да се раздвижи частния сектор, тъй като децата първи запълвали новоизградената или подновена спортна инфраструктура.

Коментари

Още от последните новини