Спортни звезди пристигат в Бургас през уикенда за плувния маратон и „Живей активно"

Спортни звезди пристигат в Бургас през уикенда за плувния маратон и „Живей активно

Спортни звезди пристигат в Бургас през уикенда за две изключително мащабни мероприятия.

Вниманието привличат традиционният плувен маратон от остров Света Анастасия до Моста, който се организира от община Бургас и клуб "Бриз", както и инициативата за балансирано хранене и активен начин на живот "Живей активно".

Тя е организирана от Нестле България, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и община Бургас.

Специален гост на плувния маратон, който ще се проведе на 27 август/събота/ ще бъде Петър Стойчев. Световният шампион на 25 километра в открити води в Шанхай през 2011 година,  световен рекордьор и 11-кратен носител на Световната купа от 2001 до 2011 година на плувен маратон ще награждава най-добрите.

Стартът от остров Света Анастасия е в 10:00 часа, а официалното закриване е насрочено за 13:00 часа на плочата на Моста.Община Бургас е осигурила примамлив награден фонд за първите 6 класирали се при жените и мъжете.Победителят ще получи 800 лева. По нататък в класирането от второ до шесто място се полагат съответно 400, 300, 200, 150 и 100 лева.

Организаторите ще връчат грамоти и сертификати на всички участници в маратона. Те ще бъдат зарадвани и с красиви плюшени играчки и спортни фланелки.

Преди самото състезание в събота отт 7:00 до 8:30 часа на Морска гара ще става записване на участниците, ще бъде проведен инструктаж и предсъстезателен медицински преглед.

Зрителите от Бургас и региона, както и гостите на града ще се насладят на плувните умения на 15-ия от Олимпийските игри в Рио в маратона на 10 километра Венцислав Айдарски и на други изявени състезатели, между които и всички асове на бургаските клубове и възпитаници на Спортното училище "Юрий Гагарин".

Дистанцията, която ще преминат плувците от остров Света Анастасия до Моста в Бургас по права линия е 6 400 метра.   Награждавенето на плочата на Моста, с участието на легендарния шампион Петър Стойчев ще започне в 13:00 часа.

Особено атрактивно и мащабно се очертава да бъде тазгодишното издание на "Живей активно" в Морската градина на 28 август/неделя/..

Началото е от 10:00 часа от 3 начални точки - велопоходът ще стартира от Моста почитателите на ролерите и скейтборда ще тръгнат от Графична база, а от културен център "Морско казино" ще потегли пешеходен поход.Официалното откриване е от 10:30 часа на Пантеона, с участието на цяла плеяда от спортни звезди като Тереза Маринова, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Евгени Иванов-Пушката и местните асове от миналото, както и настоящи изявени шампиони и медалисти от големи първенства.

В списъка личат имената на легендарните футболисти Златко Янков и Радостин Кишишев, световните и европейски шампиони по борба Стефан Иванов и Дончо Жеков, баскетболният спец  Петко Маринов, гребецът световен шампион и заслужил треньор Димитър Янакиев, волейболистът Мартин Пенев - носител на купата на България и вицешампион с "Нефтохимик 2010" за тази година, европейският шампион по бокс за юноши от 2016 година Иван  Атанасов, европейският вицешампион по канадска борба също от тази година Димитър Щерев и други.

Организаторите са предвидили много приятни изненади както за активните участници, така и за зрителите на "Живей активно".

С изпращането на активния ден в Бургас ще се заемат музикалните звезди Сантра, Дивна, Део, Лео, Играта, и Венци Венц.

Техните музикални изпълнения ще започнат  в неделя от 18:00 часа. Мястото е сцената на "Живей активно" на Пантеона. За да бъде спортната програма през идващия уикенд максимално богата и наситена, Бургас ще бъде домакин и на турнир по плажен тенис с международно участие.

Организатор е местният Черноморски плажен спортен клуб, със съдействието на община Бургас.Надпреварата, която е за двойки жени и двойки мъже е на 27 август/събота/ от 9:00 часа на Централен плаж. За победителите са осигурени награди.Емоции предстоят и за любителите на футбола и привържениците на "Нефтохимик". Бургаският отбор ще може да наблюдавате на телевизионния екран пряко в ефира на Диема Спорт."Нефтохимик" гостува на пловдивския "Ботев" на 27 август/събота/. Двубоят е от петия кръг в Първа професионална лига и ще се проведе на стадиона в квартал Коматево. Началото е в 19:00 часа. Главен съдия е Ангел Ангелов.

 

Коментари

Още от последните новини