Социолозите: Настоящият кмет на Карнобат печели местните избори още на първи тур?

Социолозите: Настоящият кмет на Карнобат печели местните избори още на първи тур? - E-Burgas.com
  photo_verybig_1191030 Кметът на община Карнобат Георги Димитров ще спечели предстоящите местни избори още на първи тур, ако изборната активност от 55%, регистрирана на вота от 2011 год., се запази. Това сочи социологическото проучване на агенция „Джи Кънсълтинг”, направено по поръчка на ПК „Тракия”. Това разбива на пух и прах слуховете, че Георги Димитров ще бъде изместен от останалите кандидатите на вота през есента. В допитването  са взели участие 55% в допитването жители на общината / общо 1000 респондента/ са изразили твърдото си намерение да участват на изборите. Колебаещите се са около 17%, но те са обвързали участието си с бъдещите кандидатури за кмет, качеството на партийните листи и посланията от предизборната кампания. В края на април нагласите на жителите на община Карнобат сочат солидно предимство на досегашния кмет Георги Димитров, който всъщност все още не е обявил официално дали ще се кандидатира отново за поста. Анализите показват, че ако той се яви на вота като кандидат, издигнат от БСП, ще получи 32% подкрепа. Вариантът „Георги Димитров като независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет” би му донесъл 29% подкрепа. И в двата случая негов подгласник е общинският съветник Атанас Атанасов от „Коалиция за Карнобат”, когото участвалите в социологическото проучване посочват като основния опонент на настоящия градоначалник в изборната битка наесен с одобрение в рамките на 11-12%. На трета позиция предпочитанията на карнобатлии поставят Владимир Крумов от ГЕРБ с 9%. Извън битката засега остават общинския съветник от БСП Тодор Байчев с 5% от гласовете, Наил Хасан от ДПС с 5% , Стефан Кенов от БДЦ с 3% и Кунчо Събев от АБВ  2%. Разположението на силите по отношение на листите с кандидати за общински съветници е следното. На първо място карнобатлии поставят БСП. Социалистите разполагат с  18% одобрение. На второ място в момента е  ГЕРБ с 13% подкрепа. 5% от гласоподавателите в общината биха подкрепили кандидати за съветници на АТАКА, толкова би събрала и листата на ДПС. НФСБ и „Коалиция за Карнобат” според проучването се събират в рамките на 3%, докато АБВ разполага само с 2% одобрение.
  • Пет месеца преди изборите прави впечатление комфортната преднина на настоящия кмет Георги Димитров пред опонентите му. Това, което прави впечатление е, че освен на левия електорат в общината той може да разчита на солидна подкрепа и сред симпатизантите на останалите значими за местната политическа сцена партии, а също и на онези близо 50% граждани, които са отчуждени от политическия живот и не симпатизират на нито една от политическите сили.
  Големият въпрос в Карнобат е дали БСП стратегически ще „играе на сигурно”, за да си гарантира победа или ще поеме необоснован риск с друг кандидат. Според анализаторите този вариант крие много неизвестни, тъй като може да доведе до разпиляване на гласовете и разцепление в местната структура на партията.      
Коментари

Още от последните новини