Социалният проект за безплатни изследвания на лаборатория „ЛИНА продължава

Социалният проект за безплатни изследвания на лаборатория „ЛИНА продължава - E-Burgas.com

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е известна с това, че благодарение на усилията на своя управител д-р Васил Костадинов успява да промени модела на здравеопазване в България в положителна насока. Лабораторията е една от малкото, които постоянно инвестират във високотехнологична апаратура, работят с най-качествените реактиви на пазара, следят и въвеждат съвременни изследвания и тестове, като едновременно насърчават своите специалисти да надграждат квалификацията си. В научните среди за „ЛИНА” се знае, че е акредитирана от Министерството на здравеопазването като база за специализация на лабораторни лекари в направленията: „Клинична лаборатория”, „Микробиология”, „Вирусология” и „Медицинска паразитология”,   обучава лаборанти и е база за упражнения на студенти. „ЛИНА” има и своя социална мисия, в чийто център стои пациентът. Преди 5 години тя първа въведе месечни профилактични кампании, а през 2018г. и безплатните скринингови показатели. Как се приемат те от пациентите, разкрива управителят на лабораторията д-р Васил Костадинов.

 

  • Д-р Костадинов, измина една година откакто лаборатория „ЛИНА” стартира кампанията с безплатни скрингови изследвания. Тя предизвика ли интерес сред пациентите и колко души се включиха в нея за това време?
  •  
  •  За интереса към този начин на  профилактика говорят по-красноречиво цифрите. За този едногодишен период в нашите лаборатории сме изследвали 81 315 пациенти, като общо  извършените изследвания са 162  630. Показателите са едни от най-масовите биохимични анализи, свързани с риск или предразположение към основните социално значими заболявания. Бих искал да отбележа, че това, за което говорим, не е кампания, т.е. дейност за определен период, а ясна, обоснована, целенасочена методична дейност. Тя е непрекъсната, целогодишна и има за цел създаване на навици за персонална грижа и отговорно отношение към най-ценната даденост на човек – неговото здраве.

 

  • Всъщност Вие сте първата медицинска лаборатория в страната, която на практика започна своя скринингова програма, насочена към всички - както здравноосигурени, така и към пациенти, които нямат здравни осигуровки. Как се роди идеята и кое Ви подтикна да го направите?

 

  • Идеята е доста възрастна и дълго време беше в изчаквателен период, но по-добре късно отколкото никога. Ние като лаборатория, и преди да я осъществим, сме участвали в безплатни кампании, с баготворителна цел. Те са имали своето значение, но никога не са били достатъчно ефективни. За да има ефект от тази дейност, тя трябва да е непрекъсната, да установява наличен здравен проблем и след това ефекта от лечението му. Нашето желание е да направим достъпна за всички хора тази възможност за себепознание, без значение от социалния им статус.
  •  
  • Досега може би никое друго частно лечебно заведение не е въвеждало безплатни изследвания за толкова дълъг период от време.  Това явно звучи скъпо и икономически неоправдано, но щом Вие го правите, значи е напълно възможно. Как го осъществявате в „ЛИНА” и призовавате ли и други да последват примера Ви?
  • Медицинската дейност е свързана с опазването на най-скъпото и затова в цял свят е високо заплатена и труднодостъпна. Лабораторната медицина не прави изключение. Живеейки и работейки тук, осъзнахме, че не е достатъчно да се работи качествено и безкомпромисно в полза на пациентите. Разбрахме, че много от тях не могат да си позволят нашите услуги дори такива изследвания, които задължително трябва да се направят. Решихме да отделим средства, труд и воля и да осъществим този социален проект веднага след като стана финансово  и организационно възможен. Поехме инициативата и се надяваме тя да продължи и доразвие и от други колеги в цялата страна. Нека се опитаме да помагаме и по този начин.

 

  • От какви заболявания страда българинът най-често и когато види, че нещо не е наред със здравето му, взима ли мерки? Има ли пациенти, които в рамките на кампанията, се връщат втори път за изследване, след като са променили хранителния си режим или са започнали лечение?
  •  
  • Човекът не е съвършен и го мъчат безброй болести. Ние сме си поставили за цел да диагностицираме само някои, които имат социално значение за обществото, засягайки голяма част от хората и водейки до тежки органни и метаболитни нарушения. Започнахме с едномесечни цикли на редуване на анализите, след което променихме циклите на двумесечни. Това дава възможност, след диагностициране на проблем в рамките на същия период, пациентът да започне терапия и да го повлияе. През този двумесечен период пациентът не е ограничен в брой безплатни анализи и така самият той, изследвайки се, вижда, чрез мониторирането на терапията, нейният ефект.

 

  • Много от пациентите се вълнуват, ще продължите ли кампанията с безплатни изследвания и занапред и ще се запази ли форматът те да включват по два показателя за период от два месеца?
  •  
  • Да, вече мина една година и ние отчитаме положителния ефект от тази дейност. Пациентите и лекарите свикнаха с нея и я приеха. Редуването на два безплатни биохимични показателя на два месеца ще продължи, като се надяваме да се намери вариант, в който дейността да се разшири. Отворени сме за  предложения от пациенти, лекари, сдружения и институции, както и призоваваме и други колеги да се включат в инициативата и тя да прерасне в национална.
  •  
  • Какъв е Вашият призив към пациентите, които често в натовареното ежедневие нямат време да обърнат внимание на здравето си?
  •  
  • Заповядайте в лабораторията сутрин на гладно!
Коментари

Още от последните новини