Собственикът на завода:Взривът в Горни Лом е саботаж

Собственикът на завода:Взривът в Горни Лом е саботаж - E-Burgas.com

1412706842_6

Собственикът на взривения завод за боеприпаси в Горни Лом Валери Митков смята, че е жертва на саботаж или външна намеса.

"Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани”, заяви Валери Митков във вторник пред Нова телевизия.

При взривовете в бившия завод "Миджур", сега собственост на софийската фирма "Видекс АД", загинаха 15 души. Цехът е напълно изпепелен, а разследването се очаква да се проточи с години. Според прокуратурата основните версии са неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества.

"Ужасно е, ужасно е. Не мога да си представя, кой болен мозък може да направи такова нещо”, заяви Митков.

Сред загиналите при инцидента е и синът му Емил.

Според Митков не е задължително този акт на саботаж да бъде иницииран от цеха.

"Това е можело да бъде инициирано, както от София, така от Белград, от Ню Йорк, ако щете”, обясни Митков конспиративната си теория, която отнема всякаква отговорност от самия него.

На въпрос защо това се е случило в неговото предприятие, той посочи, че не може да отговори.

"Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога. Много боли, просто много боли. Има неща, които не могат с думи да се опишат. Нито той, нито останалите хора, трябваше по този начин да си отидат от този свят”, посочи Митков.

В изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна че взривът не е случаен. Той обясни, че ниската избирателна активност е следствие на взрива в завода в Горни Лом.

"Имаше траур в последните дни на кампанията, спряхме кампаниите си, минорното настроение заради този инцидент, който според мен съвсем не е случаен. Той даде отражение на изборите", заяви Борисов, но така и не изясни дали според него експлозията в завода е умишлено предизвикана, за да лиши ГЕРБ от по-добър изборен резултат.

"Миджур" е собственост на софийската фирма "Видекс АД" - семейна компания, в която дяловете са разпределени между Валери Митков, съпругата му Ирина Миткова и сина Емил Митков, който загина при експлозиите край Горни Лом.

Валери Митков е свързван с бившия президент Георги Първанов, а заводът му получава първите си големи поръчки за утилизация при управлението на тройната коалиция. Валери Митков е високопоставен масон - от миналата година ръководи една от двете големи ложи в България, в която членуват магистрати, политици, полицейски шефове и т.н. Освен това като преподавател в Миннотехнологичния факултет на МГУ и учредител и председател на Сдружението на взривните инженери в България (СВИБ), е с влиятелни позиции сред експертите по взрив и взривно дело, които дават заключения по разследвания и съдебни дела.

mediapool.bg

Коментари

Още от последните новини