Сняг по Коледа няма да има

Снимка: ThinkStock/Getty Images

Коледно-новогодишните празници ще са по-топли от нормалното и без сняг. Това прогнозира пред "Фокус" климатологът проф. Георги Рачев. Единственият шанс да прекараме празничните почивни дни в заснежена обстановка ще е по високите части на планините, уточни той.
 
Според проф. Рачев същата метеорологична обстановка очаква страните от Балканите. "Месец декември започна ударно - по-студено отколкото е средната климатична норма за първите десет дни от месеца. Прогнозата е, че температурите ще останат по-високи от нормалното както през декември, така и през цялата зима", коментира експертът."Дългосрочната прогноза предвижда температури около 1 градус над нормата, което за три месеца е сериозен показател. Това не значи, че не трябва да очакваме и студ - ще има периоди с мъгла, поледици, дъжд, сняг - целият арсенал на зимата ще бъде налице. Периодите с повече слънце и по-високи температури ще са осезаеми по-често и за по-дълъг период от време", уточни проф. Рачев, предаде "Дарик".

Пътищата ще бъдат сухи, коментира още климатологът. "Много хора ще пътуват за Коледа и Нова година и се интересуват от условията по пътищата - очаква ни сухо време", обясни той.Положителна тенденция се наблюдава не само по отношение на температурите, валежите и меката зима, но и що се касае до мъглите, прогнозира климатологът. Според него до края на месеца те ще намаляват и няма да се задържат за повече от два последователни дни. Динамиката на атмосферата ще е по-голяма, а това в комбинация с намаляващите мъгли ще гарантира и по-чист въздух, обясни проф. Рачев.

Сподели новината:

Коментари