Смъртта на един авиационен полк

Смъртта на един авиационен полк - E-Burgas.com

На 4 април, т.г., с тържествена церемония пред Президентството бе отбелязана 11-годишнината от присъединяването на България към НАТО.
Страната се присъедини към Северноатлантическия съюз на 2 април 2004 година след 10 годишни усилия, възприемайки го като стратегически изход от предизвикателствата заради обстановката на Балканите и с разбирането, че никоя страна не може да се справи сама с ескалиращите събития и заплахи за сигурността. Договорът за членство в НАТО гарантира колективна защита при нападение срещу страна-членка.
В същото време колективната защита накара страната ни да намали числеността на собствената си армия, закрити са летища и поделения. Сред тях е авиобаза Добрич.

Преди 1989 година българската армия, и особено Военно-въздушните сили са в апогея на своята мощ и притежава най-малко 300 модерни бойни самолети в инвентара си.
По това време няма армия на Балканите и в половин Европа, която да може да воюва с българската. Въоръжението е най-модерното на Балканите, а бойният дух е неимоверно висок. Разбира се, причините са, че България е граница на Варшавския договор, затова на страната ни безвъзмездно се дарява от съветска страна огромно количество въоръжение.
След краха на комунизма обаче се оказа, че пари в държавата липсват – всичко е окрадено, разграбено, предприятия рухват всекидневно. На всички е ясно, че армия с такъв огромен ресурс и разхищение не може да съществува по начина, по който е съществувала досега.

След 11 години членство в НАТО и 25 години разпад на държавата и „реформи”, предприемани от всяко ново правителство, в момента войската ни наброява 26 000 души. България има по-малко войска, отколкото сме имали след Ньойския договор от 33 000 души.
От 230 бойни самолета през 1989 година, в момента България разчита на… 0!!!
Част от мощта на Българската армия бе и 26-и разузнавателен авиационен полк /РАП/ – Толбухин (Добрич). Случайно или не, авиационният полк също има годишнина в началото на април. 26-и РАП е създаден на 1 април 1951 година.

Авиобаза Добрич бе гордост и неизменна част от живота на добруджанския град. В момента летището представлява руина, която предизвика сълзи и умиление у стотиците, чиито живот е преминал на авиобазата, чиято кауза се нарича „Българска армия”.

Съгласно “План 2004” през 2001 година авиобазата прекрати своето активно съществуване.

Затова се връщаме назад през годините – да си спомним за Авиобаза Добрич, преплела толкова съдби, свидетел на стотици прояви на героизъм, на мъжество и чест, които все повече ни липсват днес.

Източник: http://informirash.me/

Коментари

Още от последните новини