Следят 28 потенциално опасни язовира в Бургаско

Следят 28 потенциално опасни язовира в Бургаско - E-Burgas.com
Обстановката в областта за сега е спокойна, съобщават от пресцентъра на бургаския губернатор язовири
Към момента обстановката в област Бургас е спокойна, предвид падналите валежи от последното денонощие. Дежурни служители в областна администрация приемат данните от 13-те общини и регионалните институции, информират от пресцентъра на областния управител. Под наблюдение са всички водностопански обекти. Констатирано е, че повечето язовири са със занижено ниво до 30 % от обема си, като на места има обекти изпуснати до "мъртъв обем" ( ниво под изпускателната система).
Следи се нивото на 28 броя язовири в областта класифицирани като "потенциално опасни" и 12 бр. язовири на дружествата ВиК и Напоителни ситеми.
Четири от петте броя язовири класифицирани в "пред аварийно състояние" са изпуснати също до "мъртъв обем", яз. "Косовец", общ. Поморие по технически изисквания се поддържа на 25-30 % от обема си.
Към настоящия момент на територията на областта валежите от дъжд са слаби и незначителни 3-5 л/м2. Според прогнозите на Института по хидрология и метеорология се очаква валежите да достигнат 7-10 л/м2 за цялото денонощие.
Коментари