След проливните дъждове идва нова напаст- кърлежи

След проливните дъждове идва нова напаст- кърлежи - E-Burgas.com

plaj1

Паразитите заразиха с 53 % повече българи с лаймска болест спрямо миналата година. Намножилите се заради дъждовете кърлежи са пренесли заразата на 53% повече българи, докато са се впивали в плътта им, съобщи TV7.От началото на годината до 20 юли заболяването е регистрирано 213 души, а за същия период на миналата година - 139, показват последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. 

"Така е, климатичните условия през тази година повлияха на разпространението на болестта", смята д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той припомни, че докато марсилската треска се предава от кърлежите в определени райони - Тракийската низина, край реките Струма, Места, по Черноморието и Бургаска област, лаймската болест се среща навсякъде. 

А дъждовете и избуялата растителност създават още по-добри условия за повишаването на популацията на паразита. Неотдавна европейско проучване показа, че българските кърлежи са двойно по-заразни в сравнение с "роднините" си от западните и северните държави на Стария континент. 

Причината - страната ни се намира в южната част на Европа, а зоните тук са подходящи за развитието на кърлежи с климатичните си условия и с географските терени със зелени необработени масиви, каквито няма в западните и северните райони. В нашите площи са концентрирани и много повече болестотворни микроорганизми, които пренасят кърлежите. /БЛИЦ
Коментари

Още от последните новини