След приетия Бюджет 2017: Бургас разчита на собствени средства, не на европейски

След приетия Бюджет 2017: Бургас разчита на собствени средства, не на европейски - E-Burgas.com

Бюджетът на община Бургас за 2017 година е вече факт след като бе подкрепен от 38 общински съветници на днешното заседание. Финансовата му рамка е 220 милиона лева, като приоритет и основни акценти в него са инвестициите в младите хора и сигурността, както бяха обявили от администрацията преди дни.

Кметът на Бургас Димитър Николов разкри, че общината е станала все по-атрактивна и привлекателна за банките и финансовите институции по отношение на заеми, тъй като годишната вноска на лихвите и главниците на всички кредити, които е теглила общината, са в размер на 5 млн. лв., колкото са и собствените приходи. „Всички средства, които влагаме в капиталовите дейности увеличават активите на общината. Станали сме по-сигурни и устойчиви във финансов план през 2017 година. Не разчитаме само на европейските средства, а на нашите собствени“, заяви Николов.

Той вмъкна, че Бургас участва в сдружението на общините в България и е на първо място в седем категории по отношение на устойчивост. Собствените приходи пък са 5 млн. лева – в пъти повече отпреди години. Годишният дълг обаче вече сериозно надхвърля 32 млн. лв.

От опозицията припомниха, обаче че за пореден път липсва рамка за насърчаване на малкия и средния бизнес, а Бюджет 2017, въпреки че бил балансиран, почти напълно копира миналогодишния. Това било само техническата част и подготовката, целите и политиките обаче, трябвало да бъдат заложени лично от кмета и администрацията.

От БСП не одобряват инвестициите във видеонаблюдение в детските градини и училищата. „Именно там децата са най-сигурни. Трябва повече да се помисли как да предотвратим посегателствата над частното, личното имущество. Не може приоритет на общината да е благоустройството. Според нас на първо място е насърчаването и подпомагането на бизнеса, както и намаляване финансовата тежест на граждани и фирми при администратвиното обслужване“, каза Николай Тишев.

Зам.-председателят на местния парламент Станимир Апостолов, заяви от името на Реформаторски блок, че ще подкрепят бюджета и нямало как да бъде различен, събираемостта му била отлична.

Любопитно предложение направи друг зам.-председател на Общински съвет Георги Дражев от НФСБ, който предложи 50% от средствата за кучешкия приют да бъдат орязани. Кметът Николов обаче бе категоричен, че това не може да стане, тъй като с орязване заплатите на служителите с 50% те веднага щели да напуснат. В тази връзка той призна, че администрацията е в постоянно търсене на общински служители.

Според групата на ГЕРБ бюджетът изцяло гарантира сигурност, защото обезпечава всички сфери, дейности и социални групи, за които била отговорна общината и в същото време инвестициите били насочени към безопасността и сигурността на гражданите.

Междувременно цели четири детски градини и нови две училища ще бъдат построени в общината, като част от образователната програма в новия бюджет.

Коментари

Още от последните новини