След намесата на омбудсмана настаниха за лечение психично болна бургазлийка

След намесата на омбудсмана настаниха за лечение психично болна бургазлийка - E-Burgas.com

33-годишната жена нямала близки, била агресивна към съседите си в ж.к. „Лазур” и положението станало нетърпимо

За развръзка на случай с щастлив край информира бургаският омбудсман Тодор Стамболиев. Става въпрос за малда, 33-годишна бургазлийка, която страдала от параноична шизофрения. Тя живеела съвсем сама, нямала живи роднини, които да се грижат за нея, това вършели добросъвестни съседи, които дори и плащали и сметките. Но състоянието и се влошавало, ставала неадекватна и състоянието и от ден на ден ставало по-зле, ставала агресивна и дори не можело да се общува с нея.

„След като се запознах с жалбата на разтревожената бургазлийка, веднага изпратих писмо до зам.-кмета по здравни въпроси д-р Лорис Мануелян.  Разбрах, че тя има установена диагноза и на няколко пъти се е лекувала. От него получих адекватна помощ и подкрепа, за да успеем да настаним момичето в психиатричната клиника”, се казва в писмо на обществения посредник, разпространено до медиите.

Веднага на място, където живее болната жена са били изпратени полиция, линейка. Пълно съдействие оказала и Снежана Атанасова от Дирекция „Социално подпомагане. Така, с общи усилия, жената била настанена в бургаския психодиспансер.

В лечебното заведение болната жена доброволно се подписала, че трябва да остане под лекарско наблюдение, което е облекчило процедурата за настаняване. „След няколко месечен престой в болницата, тя ще бъде преместена в защитено жилище за лица с психични разстройства в Бургас”, уверява Стамболиев.

Оказва се, че подобни ситуации се случват често и омбудмсанът подчертава какви са стъпките за принудително настаняване за лечение в впциализирано заведение, ако лицето откаже да бъде прието доброволно.

„Втакива случаи настаняването се извършва с подаване на писмена молба до прокурора от съседи с искане за производство за образуване на дело за принудително настаняване. Към молбата могат да бъдат добавени писмени свидетелски показания. Компетентният съд по тези производства е Районният Съд. Делото се разглежда в открито заседание.С решението си съдът се произнася относно необходимостта от настаняване за принудително лечение, както и за начинът и мястото, където следва да бъде проведено лечението”, казва омбудсманът. 

Коментари

Още от последните новини