След наблюдението на летище Бургас, хотели по Южното Черноморие във фокуса на данъчните

След наблюдението на летище Бургас, хотели по Южното Черноморие във фокуса на данъчните - E-Burgas.com

Созопол с най-висок ръст на летните обороти – 209 процента

След непрекъснатия мониторинг на  данъчните на летище Бургас, териториалната структура на НАП в морския град започва активно съпоставяне на получените данни с тези, които са предоставени за броя на нощувките от страна на хотелиерите по Южното Черноморие.  Целта е да се провери дали има несъответствия, които да ощетяват републиканския бюджет по отношение на дължими данъци и осигуровки. Ако това се установи, ще бъдат насрочени проверки, а след това и ревизии, информират от ТД на НАП в Бургас.

От НАП Бургас отчитат изключително успешна лятна кампания. Като резултат от активния контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство, продължава промененото поведение на задължените лица в посока коректност и своевременно внасяне на дължимите данъци и осигуровки. „Значителен ръст на оборотите, ефективно противодействие на опитите за укриване на приходи от данъци и осигуровки и повишаване на доброволното спазване на законодателството от страна на фирмите и физическите лица, са най-важните резултати от засиления контрол. Усилията си заслужаваха, продължаваме в тази посока, летният сезон завърши, но контролът на НАП не е сезонен“, коментира териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева.

От приходното ведомство в морския град оповестиха и конкретни резултати от постоянните летни наблюдения върху най-големите и най-оборотни питейни и заведения за обществено хранене, както и други търговски обекти. В сравнение със сезон лято 2015, най-висок – 209 на сто, е ръстът на оборотите в Созопол, следват Черноморец и Синеморец – 71 на сто, Приморско – 70 на сто, Обзор – 65 на сто,  курорта Слънчев бряг – 39 на сто и Бургас – 37 на сто. Данъчните отчитат и значително повишение – с 18 на сто в данъчната основа и начисления данък на туристическите услуги. Средно с 12 на сто са се увеличили и оборотите на аквапарковете по Южното Черноморие. 45 на сто от установените в хода на проверките нарушения са за разлики в касовите наличности, 40 на сто са за неиздаване на касови бележки.

Ефикасен и много ефективен се е оказал и новият момент в лятната кампания на НАП – патрулите с екипи на Агенцията. Те са посетили и наблюдавали близо 9 000 обекта, осъществен е бил и пълен контрол на Морската градина в Бургас. Данъчните отчитат и увеличен брой на касовите апарати, както и десетки фирми, които са се регистрирали по ЗДДС следствие на непрекъснатото наблюдение.

От НАП Бургас коментират още, че създаването на междуведомствен координационен център, ситуиран в МВР Бургас, е оказало сериозно въздействие в посока добро взаимодействие и ефективност на извършваните съвместни проверки на контролните институции.

 

Коментари

Още от последните новини