След депутатско запитване: Стартира ремонтът на отсечката Бургас - Ветрен от магистрала „Тракия“

Рехабилитацията на изхода на Бургас по посока кв. Ветрен, част от път I 6 - АМ „Тракия“, да започне преди началото на активния сезон – този ангажимент пое регионалния министър Петя Аврамова след въпрос на народния представител Димитър Бойчев. Поддръжката и рехабилитацията на пътищата от републиканската пътна мрежа са сред първостепенните политики и цели на държавата, така се осигурява безопасно и комфортно пътуване на българските граждани, както и се развиват различните региони на страната, подчерта депутатът.

Той припомни, че през 2018 г. бе извършен ремонт на входа на Бургас от квартал „Ветрен“ към града, което е станало и с участието на община Бургас. Пътното платното в обратната посока обаче все още не е ремонтирано, то не отговаря на условията за безопасност и създава проблеми на хилядите пътуващи от крайбрежието към вътрешността на страната, подчерта народният представител.

В отговора си министър Аврамова също отбеляза важността на визирания участък и неговата натовареност особено през летните месеци като заяви, че според подписано между АПИ и община Бургас споразумение ремонтът и на двете платна трябва да приключи не по-късно от 30 октомври.

 Общата сума е 9,8 млн. лв., 4,35 млн. трябва да бъдат разплатени до 30 май, подчерта министърът. За осигуряване на останалите средства ще се разгледат възможностите в бюджета на АПИ или ще се търси целево финансиране от държавния бюджет, допълни Аврамова. По-късно, в разговор с народния представител тя заяви, че агенцията е в готовност да започне ремонта преди активния сезон.

Община Бургас от своя страната ще работи в посока поетите ангажименти по споразумението, на прага сме на летния туристически сезон и е много важно ремонтните дейности да започнат и да завършат преди да бъде увеличен трафикът, подчерта Бойчев. На първо място е безопасността, но доброто състояние на този път е предпоставка и за увеличаване на икономическия растеж, допълни той.

Сподели новината:

Коментари