След "Бриз 2016" Военноморските ни сили участват в още две учения

След
bnt.bg

След успешното приключване на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016", което получи висока оценка от български и чуждестранни наблюдатели, българските Военноморски сили (ВМС) участват в още две международни учения. От 18 до 21 юли 2016 г. корвета „Бодри" от състава на дивизион патрулни кораби на Флотилия бойни и спомагателни кораби участва в противоподводното учение на Военноморските сили на Румъния с международно участие „Морски щит" („Sea Shield 2016"). Учението „Морски щит" се провежда във военноморска база Констанца, пристанище Констанца и западната част на Черно море. Ще бъдат отработени действия по търсене и спасяване, борба с подводница, борба с въздушен противник, контрол на корабоплаването и проверка на кораб, тактическо маневриране. Основна цел на учението е подобряване на оперативната и тактическа съвместимост, съобщава пресцентърът на МО.

В учението „Морски щит", освен корвета „Бодри", участват още: две фрегати от състава на Първа постоянна група кораби на НАТО (SNMG 1) - фрегата „CHARLOTTETOWN" от ВМС на Канада и фрегата „GEN. T. KOSCIUSZKO" от ВМС на Полша; Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО с четири кораба - турският спомагателен кораб „C. G. HASAN PASA", турският минен ловец „EDINCIK", испанският минен ловец „TURIA" и румънският миночистач „ALEXANDRU AXENTE", подводницата „ANAFARTALAR" от ВМС на Турция, самолет от патрулната авиация „P3-C Orion" и двама щабни офицери от ВМС на САЩ. В щаба на учението участва и офицер от българските ВМС.

От 18 до 31 юли страната ни се включва с двама офицери и в учението „Морски бриз" („Sea Breeze 2016"), което се провежда в Черно море в акваторията на Украйна.

Коментари

Още от последните новини