След бъдещите медицински сестри в лаборатория „ЛИНА” обучение проведоха и студенти от специалност „Помощник-фармацевт”

След бъдещите медицински сестри в лаборатория „ЛИНА” обучение проведоха и студенти от специалност „Помощник-фармацевт” - E-Burgas.com

След бъдещите медицински сестри в лаборатория „ЛИНА” обучение проведоха и студенти от специалност „Помощник-фармацевт”
Три групи студенти от специалност „Помощник-фармацевт” на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас проведоха обучение в Медицинска лаборатория „ЛИНА”. Благодарение на доброто сътрудничество между учебното заведение и лабораторията, десетки студенти от специалностите „Медицинска сестра” и „Помощник-фармацевт” имаха практика в една от най-модерните бази в страната. 

„Радвам се, че за пета поредна година водя упражненията на бъдещите помощник-фармацевти по дисциплината „Микробиология и вирусология” тук, където могат усетят реалната работна среда и да придобият основни практически умения. Със задоволство правя и равносметката, че това, което видя първият випуск от студенти и това, което демонстрираме на петия, е различно, благодарение на постоянното обновяване на базата. Днес микробиологичната лаборатория е по-голяма и още по-модерна. Разполага с апаратура, уникална за Източна България. От декември 2018 г. в ежедневната диагностика използваме системата MALDI-TOF MS, която може да идентифицира 1316 вида микроби.” заяви хабилитираният преподавател в университета доц. д-р Сашка Михайлова, дм., която е и част от екипа на „ЛИНА”.

Студентите бяха впечатлени от курса, който им разкри водещите причинители на инфекции при човека. На практическите упражнения те имаха възможност да наблюдават различни микроби под микроскоп и да разберат как става тяхното идентифициране. Доц. Михайлова им демонстрира както класическите методи, основани на посевки върху хранителни среди, така и съвременни имунологични и молекулярно-генетични методи.

Студентите научиха, че вече е възможно да се откриват само за минути причинители като Clostridium difficile, Campylobacter, Helicobacter pylori, Listeria, Rotavirus, Adenovirus, Astrovirus, Norovirus и др. Доц. Михайлова акцентира върху нарастващата роля на ДНК-диагностиката и използването ѝ за все повече микроорганизми: гонококи, микоплазми, хламидии, гъбички, трихомони, хепатитни вируси, човешки папиломни вируси и др.
„ЛИНА” е изключително отворена към младите кадри и част от нейната социална мисия е да насърчава тяхното развитие, като помага за задържането им в България. Лабораторията е акредитирана от Министерството на здравеопазването като база за обучение на лаборанти и специализация на лекари по специалностите: „Клинична лаборатория”, „Микробиология”, „Вирусология” и „Паразитология”. В момента в нея се обучават шестима млади лекари, което е доказателство, че освен високо качество, тя предлага и отлични перспективи за работа и развитие. 
 

Коментари

Още от последните новини