След 28 години пауза: Откриват чисто ново общинско училище в Бургас

След 28 години пауза: Откриват чисто ново общинско училище в Бургас  - E-Burgas.com

ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" ще отвори врати за учебната 2017/2018 г. със 148 ученици

С едно повече ще бъдат училищата в Бургас през учебната 2017/2018 г. От общината планират да открият ново основно училище, след като това не е ставало в града през последните 28 години. Причината е, че през последните години броят на учениците в Бургас нараства с всяка следваща учебна година.

Става дума за ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията", която ще се помещава в бившата сграда на интерната, която в момента претърпява пълен външен и вътрешен ремонт. За целта Димитър Николов вече е внесъл докладна записка в Общински съвет - Бургас, с която се дава съгласие да се отправи писмено предложение до Министъра на образованието и науката за откриване на училището. Бюджетът на "Коджакафалията" ще бъде осигурен от средства на общината, става ясно още от докладната.

Очаква се през първата учебна година в школото да започнат 148 ученици, а до 2019/2020 те да станат 348. 

Проектът, който се изпълнява в момента, предвижда вътрешно преразпределение на бившите спални помещения в съществуващата сграда и обособяването на съвременни учебни стаи с максимално ясни технологични връзки. Предвидени са необходимите ремонтни дейности във всички нива и помещения на сградата за осигуряване на необходимия комфорт и съвременен интериор.

На покрива на сградата ще се извърши основен ремонт. Предвидено е да се подмени фасадата на сградата, включително с подмяна на дограмата и постигане на съвременно екстериорно звучене. В прилежащата дворна площ са предвидени дейности за благоустрояване, като зелени площи, площадки за игра на учениците с твърда настилка, стационарни уреди за игра във фитнес зоните и изискуемите спортни площадки. Предвидено е събиране и използване на дъждовните води за поливни нужди, както и осигуряване на достъпна среда до всички нива и помещения в сградата, както и до дворното пространство.

 

Коментари

Още от последните новини