След 2 часа мъка: Общински съвет прие промените в Наредбата за преместваеми обекти

След 2 часа мъка: Общински съвет прие промените в Наредбата за преместваеми обекти - E-Burgas.com

След близо двучасов дебат, десетки мнения и няколко скандала, Общински съвет - Бургас най-накрая прие промените в Наредбата за преместваеми обекти. които бяха предложени от Димитринка Буланова. Според нея докладната ще реши проблемът с монопола и това че, едни и същи търговци стопанисват едни и същи обекти. Това предизвика сериозно недоволство сред търговците, чиито представители днес присъстваха в залата на местния парламент начело с председателят на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес Николай Димитров.

"Ние ви предлагаме конкретно текстове, които уреждат начина за отдаване, а вие предлагате два текста, кото създават проблеми. Какво стана с готовността ви за диалог?  Нашите предложения са входирани на 26 януари и би трябвало да бъдат гледани пред комисии, но те не бяха представени там. Съветниците дори не бяха чували за тях." заяви Димитров от трибуната. 

Той бе контриран от вносителя на докладната Димитринка Боланова, която заяви, че нормативния акт от месеци стои на сайта на Общински съвет и община Бургас, а по него не са внесени никакви предложения. 

Според Евгений Мосинов пък сегашната наредба е остаряла и е в ущърб на малкия бизнес в Бургас. 

"Тази наредба е изключително проблемна и за налагане, и за изменение. Би трябвало да поемем отговорността за изцяло нов текст за изцяло нова наредба. Наредбата има философия за ограничаване на малкия бизнес в Бургас. Тя е от времето на Валери Симеонов през 2007 година, когато започна голямото премахване на преместваеми обекти в града. Ние не можем да я направим по-добра, можем да направим нова по-добра. Ако има нови и честни правила, търговците ще играят по правилата"  заяви юристът. 

Отношение по темата взе и кмета Димитър Николов, които изложи позицията на местната администрация. 

"В закона за устройство на територията има достатъчно дадени правомощия кметската администрация сама да се справя с този въпрос. Мисля, че досега Красимир Стойчев намираше този баланс. Нашето послнието винаги е било, че този бизнес е прекалено малък, за да им създаваме препятствия. От друга страна на няколко пъти при мен идваха общински съветници със съмнения и забележки, че общинската администрация не успява да се справи с този процес, че има напрежение, хаос, няма прозрачност и справедливост. Хубаво е да се стремим да разглеждаме всички мнения и предложения." заяви Николов. 

Коментари

Още от последните новини