Слави в очакване: 38 хил. гласа още за трите "Да"-та

Слави в очакване: 38 хил. гласа още за трите

ЦИК обяви, че в референдума са гласували 3 481 909 души или 50,53% от имащите право на глас. Така около 38 000 гласа не достигат, за да бъдат решенията на допитването със задължителен характер, коментира Александър Андреев, говорител на изборната комисия.

Все още обаче нищо не е решено и хората на Слави Трифонов очакват законовия петдневен срок, в който ЦИК трябва да обяви окончателните резултати.
От тях ще стане видно дали решенията от референдума ще имат задължителен характер, защото отдавна 20% за влизане на трите "Да"-та в НС бяха прескочени. Но и да мине, допитването отново ще е в ръцете на депутатите.

Последните данни на ЦИК са при преброени 99,37% от изборните протоколи. Според тях на референдума са гласували 50,53% от общо 6 832 288 българи с право на глас.

Т.е. към момента не достигат близо 38 хил. гласа, за да се изпълни условието, записано в закона – на референдума да са участвали поне толкова хора, колкото в последните парламентарни избори, за да бъде той задължителен за депутатите.

А на последните парламентарни избори през 2014 г. са участвали 3 500 585 души.

Въпросът сега е дали с последните обработени протоколи в ЦИК този таван няма да бъде надминат.

Иначе избирателите дадоха категоричен отговор "Да" и на трите въпроса в допитването – за преминаване към мажоритарен избор на депутати, задължително гласуване и за драстично намаляване на партийните субсидии.

Слави Трифонов вече коментира, че и това, което е постигнато, "звучен шамар" за политическата класа.

"Тези 3 милиона души, или колкото са гласували на референдума, са мечти, надежди. За мен това е изключителна отговорност и нещо, което ме натоварва с тази отговорност", каза той в нощта на изборите.

По думите му, ако референдумът все пак не мине границата, за да бъде задължителен, депутатите трябва да се съобразят с желанието на хората.

"Живеем в условията на демократична държава, където суверенът е българският народ. 3 милиона души са ужасно много и тези 240 души не може да не се съобразят с тяхното мнение", заяви шоуменът и продължи: "Ако не го направят, те ще получат жесток урок от своя суверен".

Според Трифонов българските депутати са деца на българския народ и ако не се съобразят с възпитание, с логика и със закони, "ще стане по друг начин".

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини