Скандалната сервитьорка и поетеса-менте отива на съд

Скандалната сервитьорка и поетеса-менте отива на съд - E-Burgas.com
Репортер на Е-Бургас хвана наглата кражба 618x346 Мария Димитрова-пишман-поетесата   Мария Димитрова от Сливен преди три години постигна мечтата си да стане известна. Само че не попадна в културните афиши и среди ,а  с гръм и трясък влезе в крими хрониката. Тя издаде стихосбирка през 2011  с крадени стихове на Блага Димитрова, Дамян Дамянов, Давид Овадия и ред други известни автори. Подписа ги като свои и нарече книгата си „Нежна стихия”. Но наглия обир на интелектуален труд разкриват дългогодишната журналистка Нели Желязкова и дъщеря й Бианка-Мария (която вече е репоретр не Е-Бургас). Скандалът беше повече от чудовищен. Но пишман поетесата вместо да замъчли  тогава, се оправдаваше и разказваше наляво и на дясно как просто разменила ръкописите и не се чувстваше виновна за случилото се. Дори се хвалеше, че довършвала автобиографичния си роман с най-оригиналното заглавие „Гордост и предразсъдъци”.  Докато е преписвала стихове на известни автори, Мария е разнасяла  кафета и сокове из сливенските заведения. „Просто е търсила слава” –смята една от потърпевшите поетеси Весела Йосифова. Тя също е била ограбена от Мария. Фалшивата авторка на „Нежна стихия” краде изцяло две стихотворения на Йосифова. Весела Йосифова за тези три години е съдействала изцяло на Прокуратурата. Според нея това е голямо престъпление. „Нека законите важат за всички, тази кражба е по същество същото престъпление каквото е и когато ограбят дома ти. Не можа да смяташ, че с чужди произведения ще печелиш пари, че с чужди стихотворения ще станеш член на някой писателски съюз.’’-казва още Весела Йосифова.   3553120   Поетесата Весела Йосифова оказала пълно съдействие на Бургаската Прокуратура, дори помогнала да се издирят наследниците на Давид Овадия в Италия. Самата тя е категорична, че не иска затвор за фалшивата поетеса. „Искам да се знае,че има граници, които не трябва да се прекрачват и ,че кражбата на интелектуален  труд е престъпление според законите в България и Европа”-добавя още Весела Йосифова. С Мария Димтрова не успяхме да се свържем, за да разберем над какво работи в момента. Но пък знаем,че след пълния й крах като лирик, тя тръгна да търси слава в първия сезон на реалити формата Х-Фактор. Но и там излагацията й беше тотална. И беше най-бързо изгонения участник от шоуто. Три години след кражбата на интелектуален труд най-накрая делото влиза в съда. Районната прокуратура в Бургас вече е повдигнала обвинение. На този етап няма постъпило медицинско свидетелство, което да доказва, че Мария е психически неуравновесена. Затова делото ще се води срещу изключително здрав човек. Повдигнатото обвинение е по член 172, т.1, § А от НК. Ако съдът я признае за за виновна, Мария Димитрова я очаква от една до пет години зад решетките и глоба от пет хиляди лева. Ето стихотворение на Давид Овадия, под което "поетесата" Мария Димитрова се е разписала и го е включила в стихосбирката "Нежна стихия". Аз вярвам в мълчаливата любов

Давид Овадия

Без думи, без красиви обещания, без упреци, без молещи уста, аз вярвам само в нямото страдане, в сподавения порив на кръвта.

Очи, в които погледа не гасне, докосването нежно на ръце от клетви, от несдържан плач по ясно говорят на човешкото сърце.

Тя всичките прегради побеждава! Тя - вечен огън и нестихващ зов! Как нея ще отминеш, ще забравиш? Аз вярвам в мълчаливата любов.

               
Коментари

Още от последните новини