Скандалът с катастрофата на автобус на „Тракия” се разраства

Скандалът с катастрофата на автобус на „Тракия” се разраства - E-Burgas.com
Снимка: Dariknews.bg

Засега обвинение има само срещу шофьора на автобуса, който катастрофира в понеделник вечерта на автомагистрала „Тракия”. 17 души пострадаха при инцидента, който по чудо се размина без жертви. Пътници твърдят, че шофьорът е заспал зад волана, а транспортното министерство започна спешна проверка на фирмата-превозвач.

Работи се по три версии след катастрофата на магистрала „Тракия”. Първата е преумора на шофьора, което е довело до заспиването му зад волана. Втората – техническа неизправност на автобуса. И третата – дали е налице засичане или заслепяване на водача на превозното средство. Към момента свидетелските показания клонят към версията за преумора”, коментира Мина Грънчарова, районен прокурор на Ямбол пред "Нова тв".

Шофьорът е отказал да дава каквито и да е обяснения за катастрофата.

Грънчарова поясни, че тахографският лист на автобуса е стар и на името на друго лице, което прави невъзможно разчитането на обстоятелствата около катастрофата.

„Повдигнато е обвинение срещу водача на автобуса за причиняване на телесна повреда на повече от един човек, но се работи и по версията за съучастие на длъжностни лица от фирмата превозвач”, посочи Грънчарова.

Във връзка с това прокуратурата започва проверка на всички фирми от бранша на територията на област Ямбол.

Вече е ясно, че депутатът Ивайло Константинов от ГЕРБ, който е член на транспортната комисия в парламента, е съсобственик във фирмата превозвач „Юнион-Ивкони”.

Според зам.-министърът на транспорта Ангел Попов „няма върху никого чадър” и е налице строг контрол над превозвачите в страната. Той отчете, че до момента са съставени 12 хил. акта на стройност 6,5 млн. лв. за нарушения.

„Само на „Юнион-Ивкони” от началото на годината са съставени 28 акта, като последните са на стойност 10300 лв. Част от нарушенията са, че превозвачът не е осигурил правилно функциониране на тахографите, не е осъществил контрол върху попълване на пътните листове и допуска неизпълнение на маршрутите”, подчерта зам.-министъра.

От 2009 г. до момента шофьорът на катастрофиралия автобуса няма нито едно нарушение на правилата за движение и транспорт. Преди да тръгне на път във въпросната вечер той е минал медицински преглед. А на автобуса е направена техническа инспекция.

Попов изтъкна, че в България положението с работната ръка е изключително тежко и браншът изпитва сериозна липсва на шофьори.

Коментари

Още от последните новини