Скандал с оригиналния паметник на Коджакафалията

Скандал с оригиналния паметник на Коджакафалията  - E-Burgas.com

Спечелилият проект не отговарял на изискванията в заданието

По всичко изглежда, че бургазлии няма скоро да станат свидетели на пресъздаването на оригиналния паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията. Процедурата стартира преди няколко месеца и бе в етап избор на изпълнител, докато такъв не бе избран през миналата седмица в лицето на ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016".

Това обаче предизвика вълна от недоволство, а група художници  скулптори, изпратиха писмо до община Бургас, в което изразяват несъгласието си с избора на проектант. Според тях има груби противоречия и рязко разминаване между зададените изисквания в поръчката и концепцията на избрания проект. 

Така например по задание паметникът е трябвало да бъде изработен от от идентичните на оригинала материали, като се включат трите запазени елемента от оригиналния паметник, които да се реновират и използват в градежа на репликата. От своя страна проектът предлагал нарязване на трите оригинални елемента и използването им в новия паметник. Също така се предлагало релефно неканонично изображение на Коджакафалията, който е бил дълбоко религиозен православен християнин. Подобен елемент не е съществувал в оригилния паметник и създавава противоречие  с търсения максимално близък до автентичния образ.

Не били спазени и изискванията за околната среда.  В предложението паметникът е позициониран непосредствено и директно върху тротоарната настилка, без да се отчете наличието както на съществуващата, така и изграждането на бъдещата ограда на ПУ „Отец Паисий“. Въпреки обстоятелството, че не е изпълнено изискването на Възложителя, класираното на първо място дружество получава максимален брой точки при оценяването.

Бургаските артисти се обръщат лично към кмета Димитър Николов, като споменават приятелските и колегиални отношения между гл. експерт Николай Дубаров и художника Кольо Кехайов, който е от сдружението спечелило поръчката. 

Писмото към община Бургас е подписано от председателят на „Дружество на художниците-Бургас“ Митко Иванов, който бе и главен инициатор за възстановяването на оригиналния паметник на Коджакафалията. Освен него са се подписали  Николай Кожев, издател и член на Инициативния комитет за възстановяване на паметника, скулпорите Златан Стоилов и Добрин Вътев, арх. Явор Стоев и арх. Васил Дончев.

 

Коментари

Още от последните новини