Сияна Базотева: Имам специална връзка с конете, с които се състезавам

Сияна Базотева: Имам специална връзка с конете, с които се състезавам - E-Burgas.com

Аз съм човек, който не се задържа дълго на едно място, конете винаги ще бъдат част от живота ми

През уикенда Бургас отново остави забележителна следа в конния спорт у нас. Това се случи благодарение на 17-годишната Сияна Базотева, която, може би, за изненада на мнозина стана национален вицешампион при юношите на държавното първенство, което се проведе в Житница. Защо изненада? Първо състезанието дори не и попадало с сметките и второ – Сияна тренира едва два пъти седмично и то с пътуване до Стара Загора. Това обаче не попречи да отупа конкуренцията на силния турнир. Медалът оттам не е първият на младата бургазлийка. При децата също няколко пъти е била на почетната стълбичка на държавните шампиони. Има и едно шесто място в чужбина, завоювано на международно състезание в Будапеща през 2013.

Сияна, честито постижение! Какво не ти достигна за първото място в Житница?

Благодаря, не ми достигнаха тренировки. Тренирам два пъти седмично в Стара Загора, тъй като уча в Бургас. Всяка събота и неделя  пътувам до там, след което се прибирам и ходя на училище. Проблемът е точно това, че нямам тази издръжливост както физически така и психически да скачам три дни на толкова сериозни паркури. Но сега ще работим над това и се надявам да подобрим този показател.

Колко години вече се занимаваш професионално с конен спорт?

Годините вече станаха седем, просто минават неусетно. Много дължа на клуба си „Кан Крум“, за който се състезавам от самото начало.

Как съумяваш да съчетаваш учене и тренировки и то в различни градове всяка седмица, звучи доста трудно?

Ами да, доста е трудно, но организацията в Стара Загора е на много високо ниво. Съумяват винаги да подготвят кобилите максимално добре, всичко там е отлично. В Бургас също се опитвам да работя колкото и когато мога.

Разкажи за конете си, от колко време се състезаваш с тях?

Имам две кобили – Хърмаяни и Силиън, и двете са 8-годишни. Със Силиън работя от около година, а с другата от миналия септември, т.е. пак почти година, много добри животни са и за мен е истинско удоволствие да работя с тях.

Те свикват ли с теб, имаш ли по-специално отношение към тях?

Специално аз, с всеки кон, с който се състезавам си изграждам някаква връзка. То и няма как да е иначе - няма как да яздя и да нямаме специално отношение помежду си. Като при хората е, създаваме един успешен екип.

А какво учиш в Бургас?

Уча в Природоматематическата гимназия, по-специално в биологична паралелка.

С какво искаш да се занимаваш като завършиш – спорт или биология?

Определено искам да се занимавам и да работя с коне. Какво точно, не мога да кажа отсега, но определено съм решена конете да бъдат незименна част от живота ми и да продължавам да се развивам в тази сфера.

Имаш ли други животни?

Да, вкъщи гледам два голдън ретривъра – Симбад и Киара. Имам и две котки, по принцип всички видове животни са ми на сърце.

Какви състезания ти предстоят още до края на годината?

Евентуално ще участвам на Балканиадата през септември, но по-сериозни като цяло, мисля че няма. Изключвам разбира се и домашното за Купа Бургас. Може би ще ходя и на турнир в Австрия, който ще бъде нещо като контролно за Балканиадата. Бургаското състезание пък е точно преди това, тъй че ще видя как ще ги съчетаем, защото не трябва да сме прекалено уморени преди пътя, но ще се опитам да участвам.

Уморяваш ли се от толкова много път?

Самото пътуване не ме уморява, нямам проблеми с това. Дори мога да кажа, че аз съм  човек, който не може да се задържа дълго време на едно място. А пък и успявам да си почина по време на ежеседмичните пътувания до Стара Загора. Две години вече съм в този цикъл.

Ти лично доволна ли си от представянето си през сезона до момента?

Да, дори Държавното  първенство не ми беше в плана тази година, но въпреки това ето, че успяхме да завоюваме сериозен успех там.

Коментари

Още от последните новини