Сирийци палят нарковойна по Южното Черноморие

Сирийци палят нарковойна по Южното Черноморие - E-Burgas.com

makovi poletaСирийски пласьори на дрога се появиха вече в Бургас. В последните три седмици на местния пазар е плъзнала нова разновидност на хероина и на марихуаната, които са били непознати до този момент. Става въпрос за значително по- чиста трева и твърд наркотик, които са били предлагани на същата цена, на която са пласирани и много разредени ментета. Оказало се, че новата стока се пласира от петима сирийски бежанци, които са се установили в Бургас. Те са вербували няколко местни дилъри, на които са продавали много изгодно дрогата.

Самите сиирйци са пристигнали от Турция и явно са имали готови канали за доставка. Според местни криминалисти, те работели за турски наркобарони, които опитвали чрез тях да пробият на пазара по Черноморието. Моментът бил изгоден заради пълния хаос, който царял около постоянно прииждащите тълпи от бежанци в страната ни, макар че трафикът в последните месеци намаля.

 Новите трафиканти живеели в Бургас в две квартири в един от крайните квартали на града -"Меден рудник". Тяхната стока е станала хит сред по-младите наркомани, които усещали значително по- силното въздействието на марихуаната и чистия хероин. Наркотиците най-вероятно са били доставени като стока от Афганистан, а след това са преработени като краен продукт в лаборатории в Кюрдистан.

Именно там се произвежда над 80 процента от дрогата в страната, която след това потегля в различни посоки. С парите от продажбите се издържа и митичната ПКК, която дълги години воюва с правителствените части в Турция. Петимата сирийци в Бургас обаче на този етап остават неуловими, както за полицията, така и за местните шефове на наркобандите. Те са издирвани усилено и от двете страни, но на този етап без успех.

В същото време стоката им продължава да върви на пазара. Заловените дребни дилъри не могли да кажат нищо съществено защото те били снабдявани чрез дурги непознати посредници. Тези действия говорят, че сирийците действително са много добре подготвени и подпланети, както с пари, така и с информация и логистика. Това е сигурен знак, че те представляват силна групировка от Азия, която пробва атака на пазара в региона. Според криминалистите пък това означава нова нарковойна по Южното Черноморие.

Стоян Костовски

Коментари

Още от последните новини