Сигнали за замърсяване на морето край Китен вдигна РИОСВ на крак

Сигнали за замърсяване на морето край Китен вдигна РИОСВ на крак - E-Burgas.com
bedtime.bg

След сигнали за замърсяване на залива при  южния плаж в Китен с кафяви петна и битово-фекален мирис в района при устието на р. Караагач, експерти на РИОСВ – Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към ИАОС в Бургас извършиха проверки на 27 и 31 юли 2018г. с вземане на водни проби.

След обход на р. Караагач при заустването й в Черно море и на плажната ивица беше установено, че водата в реката е с кафяво-оранжево оцветяване, течението е слабо и  не се усеща спицифична миризма. Устието на реката е отворено и водите се вливат свободно в Черно море. На около 100 м от мястото на вливането й, водата в морето има кафяв оттенък. От спасителен пост № 3 водата в морето придобива естествен цвят. При огледа не беше констатирано изтичане на отпадъчни води върху плажната ивицата и към морето.

При проверката бяха взети водни проби от реката под моста на главен път Бургас-Царево, при устието на р. Караагач и от Черно море – срещу устието на реката. Те ще бъдат изследвани  по показатели pH, електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, ортофосфати като фосфор.

Взета е и съставна средноденонощна водна проба от пречистените отпадъчни води на изхода на ПСОВ „Китен-Приморско“. 

Резултатите ще станат известни след приключване на анализите. За постъпилите сигнали е уведомена и Регионална здравна инспекция – Бургас, за предприемане на действия по компетентност.

Коментари

Още от последните новини