Сигнал за изсичане на гора край плажа в Черноморец предизвика проверки

Сигнал за изсичане на гора край плажа в Черноморец предизвика проверки - E-Burgas.com
Снимка БНТ

Сигнал за изсичане на гора около плажа в Черноморец предизвика проверки от кметството и Регионалната екоинспекция, показа БНТ. Собственикът на терена на бившия къмпинг „Черноморец" е започнал почистване на храсти и издънки, а от фирмата-наемател на плажа го обвиняват, че така ще се активират свлачищни процеси и ще затрупат пясъчната ивица.

Намеренията на собственика на 40 декара зема са да възстанови стария къмпинг „Черноморец" - с палатки, кемпери и бунгала, но без бетон. През частния терен минава път и пешеходната алея за плажа, а фирмата- собственик е длъжна да осигури достъп до морето.

Собственикът на терена Георги Георгиев заяви, че е стартирана процедура за проект за брегоукрепване, тъй като морето и високите подпочвени води могат да подкопаят пътя.

"Обвиняват ни, че изсичаме гората, а напротив, ние я търсим гората. Една гора, за да съществува, трябва да се почиства и да се поддържа. От 40 години тук нищо не е пипнато. И ние като собственици на терена, ползватели, имаме инвестиционни намерения и искаме да станат нещата както трябва", обясни той.

"Ние имаме притеснения, че тази сеч, която е вече от доста време, ще предизвика свлачище, което ще унищожи този плаж. До този момент, както виждате, няма никакво укрепление, и всичко това може наистина да предизвика свлачище", сподели наемателят на плажа Десислава Коева.

Според кмета на курортното селище Добри Добрев конфликтът между двете фирми е в полза на хората. "Честно да ви кажа, аз се радвам, че две силни, две големи фирми работят на територията на къмпинг „Черноморец", може би те са и конкурентни една с друга и затова се получават тези сигнали, предавания и тези отговори", каза той.

От Регионалната екоинспекция потвърдиха, че терените около плажа не са защитена територия и те не отговарят за нея. Новият екокъмпинг трябва да заработи през лятото на 2020 година.

Коментари