Ще имаме ново правителство в началото на месец май

„Новото правителство ще бъде сформирано вероятно в първите дни на май", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в Народното събрание, цитиран от „24 часа".

Пред журналисти той очерта някои основни позиции, по които ГЕРБ са постигнали съгласие с Обединени патриоти.

„Например, ГЕРБ и Патриоти са се обединили около обвързването на помощите за социално слаби граждани с това децата им да ходят на училище и детска градина. Цветанов потвърди, че минималната пенсия ще се вдигне първо на 180, а след това на 200 лева", каза още Цветанов, като съобщи, че средствата за индексацията на другите пенсии ще дойдат от голяма ревизия на фалшивите инвалидни пенсии.

По думите му държавата дава 1,7 милиарда за пенсиите на мними болни. Ако решенията на ТЕЛК-комисии бъдат преразгледани, ще се спестят 450-500 милиона лева годишно. Според Цветанов ТЕЛК-комисиите трябва да минат от Министерството на здравеопазването към НОИ за осъществяване на по-добър контрол при издаването на инвалидни пенсии. Освен това Патриотите предлагат да се криминализират онези решения за отпускане на инвалидни пенсии, които се оказват фалшиви, т.е. медицинските лица, издали неверни решения, да подлежат на наказателни санкции.

Колкото до заплатите програмата предвижда до края на четиригодишния мандат минималното възнаграждение да стане 650 лв., а средното 1500 лв.

Освен това Цветанов обяви, че новото правителство ще работи за нова наказателна политика, за изработване на нов наказателен кодекс, както и за тримесечни отчети на шефовете на ВКС и ВАС и на главния прокурор.
Министри още не са номинирани. Това ще стане след подписването на коалиционно споразумение между ГЕРБ и Патриотите. Според Цветанов то ще бъде подписано до една седмица.

Сподели новината:

Коментари