Шотландия дири крадци на картини 15 години, сгащиха ги на ГКПП "Малко Търново"

Шотландия дири крадци на картини 15 години, сгащиха ги на ГКПП

Двама британци, дирени за кражба на скъпи картини, бяха сгащени при опит да напуснат пределите на страната през ГКПП "Малко Търново". Към момента те са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, наложена от Окръжния съд в Бургас.  Спрямо британските граждани Филип Томас Смит и Пенелопе Джейн Томас-Смит е взета най-тежката мярка за неотклонение с оглед осигуряване на лицата за процедурата по изпълнение на Европейска заповед за арест.

Тя е  издадена от съдебните власти на гр.Единбург Шотландия, затова че в периода 16-18.07.2001г. двамата са извършили кражба на две картини на значителна стойност от частен дом, чрез използване на ключ. Това престъпление има свой аналог и в Наказателния кодекс на Р.България.

Филип Смит и Пенелопе Томас-Смит са задържани при опит да напуснат пределите на страната ни в посока Р.Турция.

Съдът е споделил становището на прокурора при Окръжна прокуратура Бургас, че от Европейската заповед за арест може да се направи обосновано предположение, че и двамата са вероятни извършители на тежкото умишлено престъпление и е налице опасност същите да се укрият или да извършат ново престъпление.   

Определенията на ОС-Бургас са обжалвани от защитниците на британските граждани и ще бъдат разгледани от Апелативен съд Бургас утре от 14 часа.

 

Коментари

Още от последните новини