Шест бургаски училища мерят знания в състезание за птиците

Шест бургаски училища мерят знания в състезание за птиците - E-Burgas.com

Над 70 ученика от шест училища в Бургас ще преборят знания в състезание за птиците през следващата седмица. Състезанието по орнитология се организира от Българското дружество за защита на птиците, Регионалният инспекторат по образование и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас за всички ученици, които имат специален интерес към птиците.

В училищния кръг на надпреварата участниците ще трябва да покажат знания основно за водолюбивите птици, обитаващи езерата на Бургас. Верните отговори на повече въпроси, от общо 14, заедно с решаването на една практическа задача, са нужната стъпка за класиране за следващия кръг, който ще се проведе в началото на юни. На него вече знания ще трябва да покажат най-добрите познавачи на птиците в региона.

В състезанието за птиците участие могат да вземат учениците от 5-ти до 8-ми клас включително, като това могат да бъдат деца, който проявяват специално отношение и интерес към изучаването на природата и имат желание да участват в дейности за нейното опазване.

Въпросите в тестовете за състезанието са подготвени от експерти на Българско дружество за защита на птиците към проект „Живот за Бургаските езера” на програма LIFE+ на ЕС и конкретно са насочени към птиците на езерата. За да се справят с тях учениците трябва да познават водолюбивите птици, техните приспособления за живот в съответната среда, начина им на хранене, размножаване, както и техния природозащитен статус.

Състезанието за птиците е традиционно събитие от живота на БДЗП. Въпреки пропуснатите две години в неговото провеждане в няколко региона на страната, поради постигнатите положителни резултати през изминалите години и големия интерес на участниците, тази година то ще се проведе в Бургас. Днес някои от специалистите, които работят в страната ни за опазването на някой видове птици, са били участници в Олимпиадата по Орнитология, преди повече от десет години.

Децата стигнали до втори кръг на състезанието ще получат специални награди от организаторите.

Коментари

Още от последните новини