Шефът на карнобатската болница: Спрете с лъжите, че фалираме

Шефът на карнобатската болница: Спрете с лъжите, че фалираме - E-Burgas.com
hospital В някои медии се появиха публикации, че болницата в Карнобат е в окаяно състояние и всеки момент ще затвори врата. Според някои издания болничното заведение няма пари за заплати, оборудване и е в колапс. Управителят на МБАЛ-Карнобат обаче изпрати официално становище по повод публикациите. Публикуваме отговорът на Красимир Маринов. По повод появилите се декларации и мнения в медиите мога да заявя следното: Оценка за моята работа като Управител на МБАЛ Карнобат ЕООД мога да приема само от експерти в сферата на здравеопазването и то в частта:“ Болнично здравеопазване“. На територията на Община Карнобат не виждам такива експерти. В такъв случай мисля, че е най-добре всеки, който се интересува от моите резултати като Управител,  да поиска официално становище от Регионалната здравна инспекция - гр. Бургас, която е териториално подразделение на Министерството на здравеопазването в областта. В становището ще Видите написано, че:
  • Към м. януари 2015 г. МБАЛ Карнобат е единствената болница на територията на областта и една от малкото в страната, която няма задължения – нито просрочени, нито други.
  • При справка от НАП  ще видите, че в последните четири години в Болницата няма забавени заплати и осигуровки. 90 човека са получавали  и Допълнително материално стимулиране на фона на ежемесечни лимити и  бюджети, налагани от Здравната каса.
  • В МБАЛ Карнобат, за разлика от почти всички болници, няма никакви липси, породени от материално естество. Няма нито един съкратен или уволнен служител, дори и пенсионерите работят.
  • За последните 4  години в болницата са инвестирани минимум 400 000 лв. в апаратура, ремонти, подобряване на материално – техническата база, движимо и недвижимо имущество.
  Отделения в малките болници и в частност  в Болницата в гр. Карнобат се закриват  и ще продължат да се закриват. Причините са различни, но всички водят до Национална политика в сферата на здравеопазването,  до повишаване изискванията за предлагане на здравни услуги, които водят до качествено здравеопазване.   Младите лекари отлитат, старите остаряват. Не може да накарате един млад професионалист да работи в малкия град,  защото - това за него означава деквалификация, самоунижение и мизерно заплащане. От друга страна е налице огромната пропаст в тежестта на труда и  полагащото се за това възнаграждение в болничната и извънболничната помощ. Докато един специалист в болницата дава нощни и дневни дежурства, на които се среща с починали , спасява животи ,стресира се всекидневно от работата в отделението, от работата в колектив, получава 800 лв. заплата. Всички знаят за атрактивното заплащане  и работно време на останалите колеги, с голямо извинение към тях. Не виждам   основателна причина един лекар да работи в болницата, а всички други приказки за патриотизъм към родния град, висок професионализъм и дълбока хуманност са изумителни. Малките болници би трябвало да следват реформата  в здравеопазването,  което непрекъснато се развива за добро или лошо. В областта на болничната помощ те трудно устояват на пазара на здравни услуги, защото болничната помощ е скъпа, високоспециализирана дейност . Бъдещето в малките градове като Карнобат е насочено към обезпечаване, развиване и модернизиране на спешната медицинска помощ, първичната и специализираната медицинска помощ. Това е и част от Националната стратегия на Република България за реформата в болничната помощ. И за това е моят апел: Колеги, внимателно с материята, за да започнем да вредим на хората, вместо да се опитаме да им помагаме.   По повод предстоящия конкурс за Управител на Болницата и по повод слуховете, че той е нагласен – категорично заявявам, че аз няма да съм кандидат за поста Управител и моят професионален път ще продължи в друга посока. Горд съм, че в професионалната ми биография фигурира и този период, през който бях Управител и няма от какво да се срамувам. На хората, позволили си да петнят името ми в интернет сайтове мога сърдечно да им пожелая да има семейство като моето.   С уважение:  д-р Красимир Маринов Управител на МБАЛ - Карнобат
Коментари

Още от последните новини