Сградата на Община Бургас ще свети в синьо по повод Световния ден на пулмоналната хипертония

Сградата на Община Бургас ще свети в синьо по повод Световния ден на пулмоналната хипертония - E-Burgas.com

На 5 май 2019 г. (неделя) отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни. По този повод, като част от кампанията "ДАРИ ДЪХ", емблематични сгради в 7 български града (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен) ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 20:00 ч. до 23:00 ч., с което се цели да се привлече вниманието на обществеността към това сериозно социалнозначимо заболяване.

Към тазгодишното издание на кампанията ще се присъедини и Община Бургас. В синьо ще бъде осветен и Националният дворец на културата в София, както и сградите на общините в Пловдив и Стара Загора, Фестивалният комплекс във Варна, екомузеят с аквариум в Русе и параклисът-мавзолей "Св. Георги Победоносец" в Плевен, с което ще се покаже съпричастността към проблемите на пациентите с това коварно заболяване.

Целта на кампанията "ДАРИ ДЪХ" е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония ("невидимата болест" или "болестта на сините устни"), като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.

"Невидимата болест те превръща в зависим от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва огромно изпитание. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. състрадателно лечение, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България." - споделя Наталия Маева, председател на сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония".

Допълнителна информация:

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В тазгодишната кампания ще се включат над 80 национални асоциации от цял свят. В международен план инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. В България за седма поредна година сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония" е част от световната кампания "Дари дъх", посветена на това рядко, но коварно заболяване. #WorldPHDay;  #WPHD2019

 

Коментари

Още от последните новини