СЕМ погва bTV и NOVA за отразяването на катастрофата от АМ "Тракия"

снимка: БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) обави, че ще сезира Националния съвет за журналистическа етика (НСЖЕ) за неспазване на професионалните стандарти във видеорепортажите на bTV и на Нова телевизия от отразяването на катастрофата на АМ "Тракия" от 13 април. В инциднета загинаха общо шест души, а над 20 бяха ранени. Тогава една от основните теми беше отразяването на инцидента и дали журналистите не са прекрачили етична граница в търсене на сензация, пише Actualno.com.

От СЕМ са направили мониторинг на bTV, Нова телевизия, Канал 3 и Телевизия Европа, както и на програмите на националните обществени доставчици БНТ 1 и на БНР - "Хоризонт"

"Регистрирани са проблеми в програмите на bTV, Нова телевизия", заяви София Владимирова, председател на СЕМ. Тя допълни, че в медийния регулатор са постъпили 12 сигнала, които засягат основно тези две програми. "Ние ще изпратим сигнал до Етичната комисия, ще приложим нашите наблюдения, експертните ни становища, както и видеоматериали от репортажите. В СЕМ са постъпили 12 сигнала, които касаят основно тези две програми и най-вече коментират професионалните стандарти, етични и морални правила, които зрителите считат, че са нарушени".

 

 

Сподели новината:

Коментари