Съветник поиска да наградят с Почетна значка от общината 16-годишните Юрий и Никита

Съветник поиска да наградят с Почетна значка от общината 16-годишните Юрий и Никита - E-Burgas.com
Снимка bTV

Двете 16-годишни момчета Юрий Атанасов и Никита Соловьов може да получат Почетна значка от община Бургас заради храборстта си, с която спасиха 27-годишно момиче от обир. Това предлага общинският съветник Георги Дракалиев. Двамата вече бяха отличени лично от директорът на ОД МВР-Бургас Калоян Калоянов.

В късните часове на 8-ми март 2017 г. двама младежи от Бургас демонстрирали невероятна смелост, опитвайки се да задържат извършителя на грабеж на дамска чанта, собственост на 27 годишна жена. Момчетата чули викове за помощ около 21.50 ч. в района на административната сграда на Бюрото по труда, разположена на бургаската улица „Копривщица” в к-с „Лазур”, като без колебание се втурнали да помогнат на изпадналата в беда жена, отиваща да празнува 8-ми март. Забелязали посоката, в която побягнал нападателя й и го последвали, като на бул.“Демокрация“ установили, че се е скрил под сребрист джип. Те успели да го извадят изпод автомобила и да отнемат със сила ограбената чанта. В този момент двамата осъзнали, че непознатият може да е въоръжен и да ги нападне. Използвайки временното им колебание, нападателят се отскубнал и успял да избяга, но без чантата, която била върната на потърпевшата.

„Тяхната адекватна и смела реакция, безспорно, заслужава адмирации и поощряване. В Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас е предвидена възможност, в случаи на “проявени героизъм, себеотрицание, гражданска чест и доблест”, заслужилите да бъдат удостоявани с Почетна значка на Община Бургас. Именно такива действия трябва да служат за добър пример на младото поколение, затова считам, че е необходимо двамата да бъдат отличени и от Общински съвет-Бургас“, мотивира докладната си Дракалиев.

Предстои тя да бъде гласувана на следващата общинска сесия.

Коментари

Още от последните новини