Съседните общини към Бургас: Защо не ни предупредихте за наводнението на 25 октомври?

Съседните общини към Бургас: Защо не ни предупредихте за наводнението на 25 октомври?  - E-Burgas.com

"Хубаво е да се инвестират пари за почистване на корита, а не само за система за предупреждения"

Защо не ни предупредихте за наводненията на 25 октомври? Този въпрос зададоха съседните населени места към община Бургас по време на обучително-информационната среща със заинтересованите страни в областите Бургас, на която домакин беше Басейнова дирекция „Черноморски район. 

По време на срещата бе представена системата за Информационна система за управление на риск от наводнения в община Бургас. Според представителите на общината системата е спомогнала за евкуирането на 25 души от община Равнец, които иначе са били под прака опасност от наводнението. Това е станало веднага щом са постъпили първите сигнали за повишаване на нивото на реката, която минава през селотп, което е станало малко след полунощ в нощта на наводненията. Веднага след това е бил информиран кметът на Равнец, като на мястото са били изпратени служители на общината, които са спомогнали за евакуацията. 

Представители на съседните общини обаче изразиха недоволство, че не са били предупредени за бедствието, а данните са били използвани само за територията на община Бургас. Според тях такова предупреждение е щяло да доведе до по-своевременна реакция, които да ограничи щетите в техните населени места.

От община Бургас от своя страна отговориха, че системата им подава данни само за тяхната територия и те на практика не са били наясно какво е състоянието в съседните общини. Те напомниха, че самата система е публична и е достъпна за всички заинтересовани на страницата на община Бургас. В най-скоро време системата ще бъде надградена, така че лицата от застрашените райони ще получават SMS, който да ги предупреждава за повишение на нивата на реките и язовирите. 

Очаква се някои от съседните общини също да изградят инфраструктура, която да им изпраща данни за състоянието на водните басейни. Тя ще бъде свързана със софтуера на община Бургас и така ще се получи една по-обща картина на целия регион.

На срещата отново стана дума за наболелия проблем с непочистените корита и дерета на реките в областта. Според много от гостите на конференцията трябва да се отделят повече средства за превенцията на бедствията, вместо за информационна система, която да предупреждават хората, едва след като наводнението вече е факт. 

Коментари

Още от последните новини