Сандъци с динамит имало на борда на кораба "Мопанг"край Созопол

Сандъци с динамит имало на борда на кораба

Сандъци, пълни с динамит има на борда на кораба "Мопанг", от който изтича мазут карй Созопол. Това разказа за e-Burgas.com дългогодишният инструктор-водолаз Георги Дърмонаров.   

"Открихме сандъците с динамит през август, 1971 година. При едно от спусканията до потъналия кораб се натъкнахме на помещение с военни сандъци с масивни ключалки. Отворихме един от тях и той беше пълен с динамит. Покойният вече Тодор Батилов също беше с нас. Той взе една шашка и я даде за анализ. Потвърдиха ни, че става дума за динамит и ни казаха повече да не се занимаваме с тази находка, защото е опасно. Много хора, които желаеха да видят къде е взривното вещество, се гмуркаха до там, но наблюдаваха отдалеч, без да пипат и без да вадят каквото и да било", разказа Георги Дърмонарова. По думите му помещението, където намерили динамита било с размери около четири на четири метра и в него имало поне 50-60 сандъка.

"Още тогава имаше теч на мазут и това се виждаше горе на повърхността. Когато времето е тихо и морето е спокойно, казват "мравката вода пие", върху водата над потъналия кораб се образува един лек филм и става голямо петно", спомня си Дърмонаров.

Той обясни, че динамитът може да бъде изваден при спазване на съответните мерки за безопасност.

"Сигнализирал съм и разчитам, че ще бъде направено каквото е нужно", каза още Георги Дърмонаров. 

Автор: Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини