Съдът в Бургас се смили над убиеца с чинията

Съдът в Бургас се смили над убиеца с чинията - E-Burgas.com

Най-леката мярка за неотклонение за Борислав Йорданов

Бургаският апелативен съд измени мярката за неотклонение  на Борислав Йорданов от Чирпан от „домашен арест“ в „подписка“. Това съобщават от пресцентъра на Апелативен съд- Бургас.

Борислав Йорданов, обвинен за това, че на 10 юни миналата година в апартамент на ул. „Сан Стефано“, умишлено умъртвил Пламен Панайотов, нанасяйки му удари с юмруци и чиния в областта на главата.

Днес мъжът обжалва пред въззивната инстанция отказа на ОС – Бургас да измени мярката му в по-лека. В съдебното заседание представителят на Апелативна прокуратура пледира за потвърждаване на определението на ОС – Бургас.  Според държавният обвинител към момента не е разколебано обоснованото предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, има достатъчно данни в досъдебното производство, че той е нанесъл удара с чиния по главата на Панайотов. По думите на прокурора жалбата е неоснователна и при промяна на мярката за процесуална принуда има опасност Йорданов да се опита да се укрие от правосъдието.

Адвокатът на обвиняемия поиска да бъде уважена жалбата като добави, че въпреки тежкото си финансово положение защитникът му може да си позволи една сума до 600 лв. за парична гаранция.

След кратко тайно съвещание съдебният състав се произнесе с определение, с което уважава искането за промяна на мярката за неотклонение от „домашен арест“ в „подписка“. Съдът се мотивира с изтеклия 8–месечен срок от задържането на Йорданов.

„Продължителността на ареста на обвиняемия се явява извън сроковете в НПК, поради което съдът е длъжен да го освободи.. Доколкото не е изтекъл максималният срок от една година и шест месеца, след който законодателят поставя забрана за продължаване на каквато и да е мярка за процесуална принуда, следва да бъде взета мярка „подписка“- пише в определението на въззивния състав.

Мярката „подписка“ ще бъде контролирана от органите на реда и прокуратурата. Тя ще се изпълнява в гр. Чирпан, където живее обвиняемият Борислав Йорданов, като при всяко напускане на града той е длъжен да уведомява прокуратурата.

Определението е окончателно.

Коментари

Още от последните новини