Съд за румънците, които се опитаха нелегално да пренесат златно на стойност 42 хиляди лева

Съд за румънците, които се опитаха нелегално да пренесат златно на стойност 42 хиляди лева - E-Burgas.com

Окръжна прокуратура –Ямбол предаде на съд румънските граждани Михаи Козма и Джордже –Адриян Маня. Те са подсъдими за това, че на 06.05.2016г. около 17,00ч. през ГКПП-Лесово, с автомобил са пренесли през границата на страната от Турция в България златни колиета и гривни, на обща стойност 45 214,48 лева.
Джордже-Адриан Маня и Михаи Козма, двамата от .Букурещ  се познавали. В началото на месец май 2016 год. двамата се срещнали в гр.Истанбул. Джордже-Адриан Маня бил намерил в града изделия от злато, които се продавали на по-ниска от обичайната за този вид стоки, цена. Споделил последното с Михаи Козма, като двамата взели решение да закупят изделия от злато, които да пренесат през границата на Турция с България. Така двамата закупили златните накити, проба 585, с общо тегло от 779,56 гр.
На 06.05.2016год. Джордже-Адриан Маня  и Михаи Козма предприели пътуване с автомобил от гр.Истанбул към ГКПП-Лесово.
Малко преди границата между двете страни, двамата обвиняеми поставили 11 колиета от златните изделия, в кутия от натурален сок и 7 колиета и 1 гривна от златните изделия, в пакет с ориз, който поставили в личния багаж на Маня. Две златни колиета, Джордже-Адриан Маня  поставил на врата си и 1 гривна от златните изделия - на китката на дясната си ръка. Три златни колиета, Михаи Козма на свой ред поставил на врата си и 1 гривна от златните изделия - също на китката на дясната си ръка.
На митническия пункт на ГКПП-Лесово, митническа проверка на автомобила, с който същите пътували, била извършена от двама митнически служители при Митница Бургас. Пред тях двамата обвиняеми устно декларирали, че не пренасят стоки, валута, валутни ценности и други предмети, подлежащи на деклариране, в отговор на изрично зададен им за това въпрос на разбираем за тях румънски език и след като двамата обвиняеми вече били запознати със съдържанието на поставена на видно място на входящото пътно трасе указателна табела за това какво и в какви размери подлежи на деклариране, изписана включително и на румънски език. След като митническите служители получили отрицателен отговор на въпроса им, на единия от тях направило впечатление, че по вратовете си двамата обвиняеми носели масивни по вида си повече от едно изделия от злато, поради което взел решение и насочил за щателна митническа проверка подсъдимите и автомобила им. 
Преди други митнически служители да се включат в извършване на проверката, обвиняемите решили, че са останали извън полезрението на митническия служител и с жестове помежду си се разбрали да изхвърлят в намиращ се на близо контейнер за смет кутията от натурален сок, в която били укрили част от пренесените от тях през границата на страната изделия от злато. Действията им обаче били видени от митническите служители, които открили кутията и задържали румънските граждани.
Окръжен съд – Ямбол е насрочил съдебното заседание за 06.07.2016г.

 

Коментари