С три вида грип ще се борим тази есен

С три вида грип ще се борим тази есен  - E-Burgas.com

Три вида грип ни удрят този сезон. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Щамовете, които ще ни разболяват тази есен, са така нареченият свински грип; А Н3N2, който е нов щам тип А - "Хонконг"; и представителят на грипните вируси тип Б - "Брисбейн".

"Това е съставът на противогрипните ваксини, който ни показва, че с най-голяма вероятност се очакват от Световната здравна организация да циркулират в Северното полукълбо през сезона 2016-2017 г.", каза Кожухарова, която помага за състава на ваксините, допълва "Труд"

В края на месеца се очакват първите случаи на грип у нас. Това обяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от националното радио.

Най-често симптомите са отпадналост, температура над 38 градуса, загуба на апетит, гадене и повръщане, хрема и болки в мускулите. За да се избегнат усложнения, е препоръчително хората, почувствали някои от тези симптоми, да потърсят лекарска помощ.

Специалистите съветва тези, които искат да избегнат разболяване от тези три щама, да се ваксинират. Имунизацията е препоръчителна за всички, навършили 65 години, възрастни и деца над 6-месечна възраст с хронични белодробни, сърдечносъдови, бъбречни заболявания, диабет и други. Освен тях е добре да се ваксинират и хората работещи в училища, полиция, транспорт и медицински заведения.

Коментари

Още от последните новини