С нова технология ще отделят полезните от битовите отпадъци в Бургас

С нова технология ще отделят полезните от битовите отпадъци в Бургас - E-Burgas.com

Разделното изхвърляне на боклука все пак си остава най-ефективният начин за управление на отпадъците

Нова технология за обработка на смесените отпадъци, ще позволи по-лесното разделянето на полезните от битовите отпадъци на бургазлии. Община Бургас вече е пуснала обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане в експлопатация на предсепариращата инсталация. Поръчката е на стойност 666 666 лв. без ДДС, а оферти за нея могат да бъдат подавани до 24 април. 

От описанието на поръчката става още ясно, че постъпващите от регион Бургас смесени битови отпадъци съдържат повече от 52% инертни и биоразградими отпадъци. Високото съдържание на тези фракции създава проблеми при отделянето на оползотворими компоненти, като хартия, картон, различни видове пластмаси, метали, стъкло и други.

Доставката на предсепарираща инсталация има за цел, предварително, преди същинската сепарация, да се намали съдържанието на инертни и биоразградими материали, в резултат на което да се улесни процесът на сепарация и увеличи количество на отделените оползотворими компоненти.

Доставеното оборудване да бъде съвместимо и работи в синхрон със съществуващото сметообработващо оборудване и машини, като подобрява, допълва и увеличава капацитета и възможностите на съществуващата инсталация за сепариране на смесени битови отпадъци.

Най-добрият метод за сепериране на боклука обаче си остава предварителното разделяне и изхвърлянето му в цветните контейнери или в мобилните центрове на община Бургас. В момента сметището в Братово е с почти запълнен капацитет, тъй като там освен битовите отпадъци отиват и голямо количество полезни отпадъци, като пластмаса, хартия, стъкло и метал. 

Коментари

Още от последните новини