С дигитална експозиция на български експресионисти и арт прояви за деца откриват сезона в галерия-музей „Георги Баев“

С дигитална експозиция на български експресионисти и арт прояви за деца откриват сезона в галерия-музей „Георги Баев“ - E-Burgas.com
47e3dcbc9e2ce1b20ea12a7544e77edb С дигитална експозиция на български експресионисти и арт обучения за деца ще бъде открит сезонът в къща-музей "Георги Баев", намираща се на бул. "Демокрация" 6. Виртуалната разходка из творчеството на именити български автори ще започне днес, 16-ти март /сряда/ от 17.30 часа.

Впечатляващата експозиция носи заглавието "Експресионизмът. Вечният танц на живота" и е вдъхновена от рождението на норвежкия художник Едвард Мунк (12.12.1863- 23.01.1944) - един от най-влиятелните експресионисти от ранните години на ХХ век. Тук ще бъдат представени творби от фондовете на Държавна агенция "Архиви", създадени от български художници от ХХ в., като: Асен Василиев, Григор Найденов, Преслав Кършовски, Иван Ненов, Бистра Винарова, Стоил Стоилов, Иван Лазаров, Александър Добринов и други, повлияни от стила и темите на експресионизма.

В два последователни дни, 17 -ти и 18-ти март, къща музей "Георги Баев" ще отвори врати за десетки малчугани от различни възрасти. Те ще имат възможност да се запознаят с различни техники в изобразителното изкуство, чрез интересни игри и арт ателиета. Организационната работа с децата е съобразена с тяхната възраст. Теорията ще бъде достъпна и развлекателна, без излишна фактология и термини.Тя ще бъде съчетана с практически занимания, под ръководството на двама квалифицирани обучители. Това са Виктория Георгиева и Анатоли Ванчев - млади художници, завършили Великотърновския университет, квалифицирани за работа с деца и с практика в провеждането на арт работилници. Целта е децата да бъдат запознати с различните видове техники, използвани в изобразителното изкуство, както и с най-новите модерни технически средства. За целта ще им бъдат предоставени художествени материали - хартия, различни видове пастели, акварелни и акрилни бои, цветни моливи и таблети. За всички участници ще бъдат осигурени храна и напитки - сокове, чай, вода.

Децата трябва да бъдат придружавани от и до мястото на събитията от учители/родители.

Проявата се реализира по Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства". Проектът се реализира от Държавна агенция "АРХИВИ" в партньорство с Община Бургас.

 

Коментари

Още от последните новини