Здравната инспекция зове: Мийте си ръцете върлува вирусен хепатит А

Здравната инспекция зове: Мийте си ръцете върлува вирусен хепатит А - E-Burgas.com

Регионалната здравна инспекция в Бургас предупреждава, че през този период на годината сме уязвими на хепатит А и поради тази причина е нужно да правим профилактика и да сме предпазливи.

Вирусният хепатит А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб и поява на жълтеница. Източник на заразата е болният човек. Основни пътища за предаване на инфекцията са хранителния и контакно-битовия.

Най-много заболявания се регистрират в детската и юношеската възраст.

Инкубационният период при вирусен хепатит тип А е с различна продължителност от 14 до 50 дни. Най-характерни симптоми са отпадналост, лесна уморяемост, сънливост, гадене, болки в дясното подребрие, температура до 38 ºС, промяна в настроението, раздразнителност. След 2 до 5 дни се появява пожълтяване на склерите на очите, лигавиците и кожата.

Заболяването може да протече с поява на жълтеница или без жълтеница. При типичните случаи се наблюдават:

преджълтеничен стадий: проявява се отпадналост, лесна уморяемост, грипоподобни симптоми-висока температура, мускулни и ставни болки, болки в корема, гадене, повръщане, безапетитие, тежест и болки в дясното подребрие, диария или запек. Този стадий продължава от 3 до 7 дни.

жълтеничен стадий: пожълтяване на склерите на очите, устната лигавица и кожата, потъмняване на урината, обезцветяване на изпражненията, отпадналост.

При благоприятно протичане, състоянието на болния се възстановява за 1-2 седмици. Според тежестта на протичане клиничните форми са леки, среднотежки и тежки.

Диагнозата се основава на клинични и епидемиологични данни, както и на резултатите от параклинични и серологични изследвания. Болният е заразен предимно в периода преди поява на жълтеницата, като голяма роля за разпространяване на заболяването имат болните при които заболяването протича без пожълтяване и в лека форма. Вирусът се отделя с фекалиите, урината и слюнката на болният.

Замърсените ръце имат съществена роля в предаването на вирусен хепатит тип А

Важен фактор за предаване на инфекцията имат и замърсени хранителни продукти, съдове за хранене – чинии, лъжици, чаши и др.

Мерките за предпазване от заразяване са:

повишаване на санитарната и здравна култура на населението;

спазване на добра лична хигиена

редовно провеждане на профилактична дезинфекция и дезинсекция;

изолация на заболелите и лечение;

медицинско наблюдение и изследване на контактните лица на заболели от вирусен хепатит тип А;

провеждане на имунизация с противохепатитна А ваксина – профилактично и на контактните лица на заболели от вирусен хепатит А.

Ваксината не е задължителна, съгласно Имунизационния календар на Република България, а е препоръчителна. Същата може да се закупи от аптечната мрежа и да се постави при личните лекари и/или в имунизационен кабинет на РЗИ-Бургас (ет. 1, стая 101).

Коментари

Още от последните новини