РЗИ-Бургас : Задават се опасни горещини, пазете се!

От високите температури следва да се пазят хората със сърдечни, белодробни, бъбречни заболявания, диабет, психични разстройства, анемия, както и тези с наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и всяко състояние на повишена телесна температура. Излагането на топлина следва да избягват и претърпелите слънчево изгаряне.

Приемът на някои лекарства накърнява способността на тялото да се справя с високата температура. Такива са антихистамини, диуретици, транквилизатори, антиконвулсанти, медикаменти за сърце и срещу високо кръвно налягане като бета блокери и вазоконстриктори, антидепресанти и невролептици. В  тази група попадат и таблетките за отслабване и наркотични средства, като кокаин и амфетамини. 

Ключови рискови фактори за свързаните с топлината заболявания и смъртен изход при екстремно горещо време:

Напреднала възраст (особено над 75 години);

Житейски обстоятелства (прикован към легло, социална изолация, нисък доход, недохранване, невъзможност да си позволи климатик);

Хронично болни, което включва:

Сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно налягане, коронарна сърдечна болест, нарушения на сърдечната проводимост);

Психични и поведенчески разстройства (заради използването на психоактивни субстанции, алкохолизъм);

Психични разстройства (деменция, депресия, шизофрения, Алцхаймер)

Неврологични заболявания (Паркинсон);

Респираторни заболявания (хронична обструктивна белодробна болест, астма);

Бъбречни заболявания (бъбречна недостатъчност);

Метаболитни (диабет, затлъстяване).

На по-голям риск са изложени също:

Живеещите в големите градове, където се наблюдава ефектът на “градския топъл остров”;

Живеещите на последните етажи;

Живеещи в жилища с недобра изолация;

Занимаващите се с интензивна физическа активност на открито;

Хора, работещи в помещения без климатици;

Хора, работещи на открито;

Бебета, малки деца, бременни жени;

Хора, намиращи се под влиянието на наркотици или алкохол;

Бездомни хора.

Признаци, по които може да се разпознае топлинният удар преди фаталния му развой са: изтощение, което е най-показателният първи признак, както и крампи, припадък, главоболие, чувствителност към светлината, замаяност, гадене и повръщане, зачервяване на кожата, учестен пулс и дишане. Особено показателна е липсата на потене, въпреки високата температура на тялото и околната среда.

Трябва да знаете, че в градски условия може да се изпадне по-лесно в състояние на топлинен удар, за което допринасят асфалтът и близкото разположение на сградите, ограничаващи движението на въздуха.

Освен високите дневни температури, имат значение и нощните такива, защото не дават възможност на тялото да си почине от жегата през деня. Така наречените „тропични нощи“, с температура на въздуха над 20°C, са особено натоварващи за организма.

Внимание! Първата гореща вълна за сезона е най-смъртоносна!

Установено е, че първата гореща вълна за лятото е и най-опасна.  При нея се наблюдава т. нар. „ефект на жътвата“. Първата гореща вълна за сезона обикновено засяга хората в напреднала възраст, с отслабен организъм, поради предшестващи хронични или остри заболявания. Освен това човек обикновено все още не е приспособил облеклото си към топлото време, а организмът му не е адаптиран към високите температури. И не на последно място, първата гореща вълна обикновено е и неочаквана от хората, на фона на няколко месеца предшестващо по-студено време, поради което обикновено те не вземат предпазни мерки срещу жегата.

Колата може да се превърне в опасна фурна!  

Топлинният удар е едно от най-сериозните състояния на организма при гореща вълна. Той може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход. Получава се в резултат на излагане на високи температури и дехидратация на организма. Симптоми на топлинен удар са гадене, повръщане, припадане, обърканост, дезориентация, загуба на съзнание и кома.

Сподели новината:

Коментари