РЗИ-Бургас с топ съвети как да откажем цигарите, направете го в 10 лесни стъпки

РЗИ-Бургас с топ съвети как да откажем цигарите, направете го в 10 лесни стъпки - E-Burgas.com

Регионалната здравна инспекция разработи няколко кратки информационни материала с точни и ясни послания, насочени към подобряване на храненето, превенция на хипертонията и ограничаване на тютюнопушенето, които ще откриете и на сайта на инспекцията в рубриката "Актуално".

Те са разработени съвместно с НЦОЗА и Министерството на здравеопазването и ни предоставят полезна информация.

Ползите от отказването на цигарите:

След 6 часа: Сърдечната дейност се забавя, а кръвното налягане се понижава, макар че може да са необходими няколко седмици, докато те се нормализират напълно.

След 12 часа: Нивото на въглеродния оксид в кръвта се нормализира, повишава се съдържанието на кислород, белият дроб започва да работи малко по-добре, а задухът отслабва.

След 2 дни: Обонянието и вкусът се подобряват.

След 2 седмици: Кръвообращението се подобрява, което води до по-голяма лекота при ходене и бягане.

До 9 месеца: Кашлицата, хриповете и затрудненото дишане намаляват, а работата на белия дроб се подобрява с около 10%. Възстановяват се ресничките, които са част от протективния апарат на белите дробове, срещу всички вредни вещества, вдишани чрез въздуха, включително вируси и бактерии, което намалява заболеваемостта от инфекции на дихателните пътища.

След 5 години: Рискът от сърдечен инфаркт става 2 пъти по-малък от този на пушачите.

След 10 години: Рискът за заболяване от рак на белия дроб намалява 2 пъти, в сравнение с този на пушачите. Рискът от сърдечен инфаркт става толкова нисък, колкото е при човек, който никога не е пушил.

10 ЛЕСНИ СТЪПКИ ЗА ОТКАЗВАНЕ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

1 стъпка: Вземете решение: “Аз отказвам цигарите”, запишете мотивите си в дневник, определете „ДАТА ЗА СПИРАНЕ“.

2 стъпка: Уведомете приятели и близки за взетото от Вас решение, обяснете, че ви е необходимо време, за да преодолеете зависимостта и помолете за разбиране – ще срещнете по-голяма подкрепа, отколкото очаквате.

3 стъпка: Не оставяйте цигари за „спешен случай“. Вие вече сте непушач от момента, в който загасихте последната си цигара.

4 стъпка: Изхвърлете всички пепелници и запалки. Почистете дома си, изперете дрехите си, за да не усещате миризмата на цигари.

5 стъпка: Желанието да запалите цигара трае едва 6 минути. Така че, ако усетите такъв подтик, опитайте се да отвлечете вниманието си с нещо интересно или се обадете се на приятел, и ще го преодолеете.

6 стъпка: Движете се и прекарвайте повече време на открито. Ходете пеша, не използвайте асансьор, изпълнявайте редовно физически упражнения, спортувайте, ходете на аеробика и танци – изберете това, което ви е приятно и ви помага да не напълнеете.

7 стъпка: Променете режима си на хранене. Хранете се 5 пъти дневно и приемайте по-малки порции храна, така няма да натрупате излишни килограми. Ако обикновено пушите след хранене, заместете го с миене на зъбите, разходка или дъвчете дъвка.

8 стъпка: Избягвайте ситуациите, в които сте пушили или изпитвате желание да изпушите една цигара. Установете моментите на най-силно изкушение, за да го превъзмогнете.

9 стъпка: Мислете позитивно – отказването може би е неприятно, но това само показва, че организмът ви се изчиства от тютюна и започва да се възстановява.

10 стъпка: Ако все пак запалите цигара – не го приемайте за провал. Наречете я „поучителна цигара” и продължете вашия здравословен режим без тютюнопушене.

Коментари

Още от последните новини