Руснаците разпродават имотите си по Черноморието на половин цена

Големият печеливш от ситуацията са българските купувачи

Около 70% от руските ваканционни имоти по българското Черноморие се разпродават, а цените са паднали наполовина. Това твърдят брокерски компании, които работят по морето. Също по преценката на брокери до известна степен компенсация на процесите е ръстът на наемите от руснаци по нашите курорти, но големият печеливш от ситуацията са българските купувачи, съобщи БНР.

Заедно с намаляващия брой на руските туристи у нас в последните години наблюдаваме и отлив на купувачи на имоти по Черноморието. В пика на продажбите на български ваканционни имоти на руски граждани през 2012-2013 година руснаците изместиха от нашия пазар англичани и ирландци, а заедно с това се наблюдаваха и най-големите пътникопотоци от Русия.

Сега ситуацията е точно обратната, обясни Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско-промишлена палата у нас, и уточни, че „това е конюнктурна неблагоприятна икономическа тенденция, свързана с известната стагнация на жизненото равнище - висока инфлация и девалвираща валута“.

Първите правителствени указания за спиране на изтичането на паричните потоци от Русия са от 2014 година. Именно те засягат държавните чиновници и хората на държавна служба, както и пенсионерите. През 2018-а излиза друг закон, който вече контролира движението на паричните потоци от Русия към чужбина.

„Именно това даде новия тласък на сделките от миналото лято с драстично големите продажби и падането на цените до 50-60%“, уточни експертът по недвижими имоти Антония Вирт.

Сподели новината:

Коментари