Румен Овчаров: Да не останем без „Лукойл“ в Бургас?

Румен Овчаров: Да не останем без „Лукойл“ в Бургас? - E-Burgas.com

румен овчаровБившият енергиен министър Румен Овчаров предупреди за готвен лош сценарий за бъдещето на Национална електрическа компания.

„Чух за следния сценарий  - НЕК фалира, след което губи арбитража за „Белене”, който е за 1 милиард, потъва в огромни задължения и след две години всички активи на НЕК да бъдат взети като залог от „спасител” на безценица”, заяви Овчаров пред Нова телевизия. Той припомни, че в активите на НЕК в момента са електропреносната мрежа на България и водноелектрическите каскади. „Не искам да влизам в конспиративни теории, но предупреждавам тези, които си правят такива сметки, че ще им излязат криви”, заяви Овчаров. Според него от 2012 година НЕК е в технически фалит. „През 2007 година, когато бях министър на енергетиката, НЕК беше в цветущо състояние”, похвали се бившият енергиен министър. След като преди дни стана ясно, че Овчаров вече ще представлява интересите на държавата в надзорния съвет на рафинерията "Лукойл", Овчаров предупреди, че трябва да внимаваме да не останем и без него. „Не отивам в Лукойл като представител на БСП, отивам там, защото е изключително важно за България дружество”, заяви Овчаров. Той коментира, че компанията – майка „Лукойл”  има още една рафинерия наблизо. Едва ли са заинтересувани да поддържат две производствени предприятия едно до друго. Овчаров е сигурен съм, че в Москва вече мислят дали им е по-изгодна тази в България, или тази в Румъния. „Да не стане така, както останахме без 1-ви и 4-ти блок в АЕЦ Козлодуй, да останем и без рафинерията в Бургас”, предупреди Овчаров.

Овчаров коментира още, че правителството на Орешарски прави грешки, но неговото положително качество е, че ги коригира бързо. Според него моделът на противопоставяне на икономически групировки е създаден в последните четири години.

„Бойко Борисов създаде този модел. Той създаде двете групировки“, каза той и добави: „Кръгът „Капитал“ по времето на Бойко Борисов държеше цялата икономическа власт. Включително и златната акция в „Нефтохим“.

 
Коментари

Още от последните новини