Родителите в Бургас доволни от новите програми в детските градини

Родителите в Бургас доволни от новите програми в детските градини - E-Burgas.com

"Общинските програми за здравословно хранене, игри и занимания на открито и премахването в перспектива на бутилките за еднократна употреба от ежедневието на малчуганите в детските градини са дългосрочна инвестиция в здравето на децата ни", категорични са родители, представители на обществени съвети към бургаски детски градини. Те взеха участие в информационна среща, на която бяха представени новите общински програми за здраве и обучение в детските градини и първите индикативни положителни резултати от тяхното въвеждане.

 На срещата зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева презентира в детайли етапите на всяка една от програмите, които до момента е инициирала администрацията по идея на кмета Димитър Николов. Тя подчерта, че въведените преди няколко години програми за ранно чуждоезиково и компютърно обучение, са оценени изключително положително от родителите. Като добър пример за успешна програма, зам.-кметът Ананиева посочи и проекта за здравословно и балансирано хранене в детските градини, който беше мултиплициран в училищните столове и в момента се доразвива и прецизира.

По време на срещата бе представен и опитът на новата еко детска градина "Пинокио" в к-с "Меден рудник", която вече е носител на престижни награди за архитектура, дизайн и "зелена" концепция, но и е пилотен проект за реализирането на новите амбициозни програми на общината.

Още от откриването на детската градина 4-те групи там провеждат приоритетно по-голяма част от програмата си на открито, децата не ползват еднократни бутилки за вода и вместо с традиционните пластмасови играчки играят с дървени и интерактивни. Според ръководството на детското заведение и представителите на общественият съвет към детската градина  всички нововъведения  имат положителен ефект върху здравето и развитието на малчуганите.

 Пред родителите бе представена и програмата "Първокласно начало", която предвижда първокласниците от тази година да се обучават в изцяло нови модерни е- кабинети, с електронни учебници и електронни дъски.

 20 детски градини вече са заявили участие в програмата "Родители - доброволци в детската градина", стана ясно още по време на срещата.

Коментари

Още от последните новини