Родители ще следят дали учениците преписват на матурите

Родители ще следят дали учениците преписват на матурите - E-Burgas.com
снимка: Дарик

В Национална хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Благоевград на матури през май ще се явят 99 ученици. Държавният зрелостен изпит ще се състои от 41 въпроса, като първите 20 са по български език, съобщава "Нова телевизия".

С напредване на времето напредват и притесненията на учениците и изпитващите. За да няма преписвания се въвеждат нови правила, сред които и родителите да се включат в охраната на изпитния процес. Това изненада зрелостниците и техните учители.

"По-скоро родителите биха могли да ни дадат по-голяма подкрепа да се справим и да повярваме малко повече в себе си, че наистина ще успеем с матурата", обяснява Мария Чакърова от 12-и клас.

"Не мисля, че тълпа от проверяващи би могла да промени нещата. Нещата трябва да се променят не отвън навътре, а от вътре навън, т.е децата да се научат да пишат самостоятелно, честно да се отнасят един към друг, защото това е изпит, който показва тяхната подготвеност по една тема и колкото и да се стараем, да ги контролираме винаги се намира още нещо по-ново, което би могло технически да им помогне да преписват, ако това е целта им", обяснява учителката по български език и литература Росица Зиновиева.

Коментари

Още от последните новини