Родители на съд, ако спират децата си от училище

Родители на съд, ако спират децата си от училище - E-Burgas.com

Родители, които не пускат рожбите си на училище, ще бъдат съдени. За целта се подготвят промени в Наказателния кодекс, за да се инкриминира умишленото възпрепятстване на посещението в класните стаи. Това съобщи в рамките на Първата национална кръгла маса за ефективното решаване на проблемите на етническата интеграция  зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Тя уточни, че основен приоритет на Министерството на образованието е връщането на децата в класните стаи.

Затова от 1 септември общо 1 103 екипа с 11 632-ма учители и служители на различни институции в цялата страна започват да издирват децата, които трябва да бъдат в класните стаи, но не са.

„За обхвата на децата, които трябва да бъдат в образователната систеама, все още не сме готови да дадем окончателната статистика, но тя е доста сериозна. 21 000 деца са отпаднали от училище за миналата учебна година. 20% от децата на България не са ходили на училище. Това е сериозен проблем, защото тенденцията е възходяща”, заяви Сачева. По думите й в момента се прави засечка на всички информационни масиви – този на ГРАО се сравнява с данните на социалните служби, НАП и МВР, за да се установи колко деца са извън страната, каква е вътрешната миграция на семейства с ученици и колко хлапета в действителност не посещават училище. На отчет в МВР се водят около 2000 деца. „Което също е допълнителна тревожна статистика”, каза още зам.-министърът. Тя уточни, че стартира процедура за създаване на информационна система в МОН с цел бърз обмен на информация за връщане на децата обратно в клас. Всеки отделен казус на отпаднало хлапе щял да се разглежда индивидуално. Сроковете за изпълнение са много кратки. „Всичко ще бъде готово на 1 септември, когато започват проверките на екипите”, обясни Сачева. 

Източник: Монитор

 

Коментари

Още от последните новини