РИСОВ: Унищожените дюни на "Смокиня" ще се възстановяват 100 години

РИСОВ: Унищожените дюни на
Снимка 24 часа

Унищожените дюни на къмпинг "Смокиня" край Созопол са от близо 100 години. Какъвто и да е размерът на съсипаната природна забележителност, тези дюни няма да видим повече. Биха могли да се появят след още 100 години. Това заявиха специалисти от бургаската екоинспекция. След получен сигнал преди 4 дни РИОСВ назначи проверка за щетите от разрушаването на дюните, съобщава в. 24часа.

Изравнените със земята природни образувания се намират в защитена територия "Природна забележителност Пясъчни дюни", местност Каваци, която законът пази от 1984 г. Геодезическо замерване показва, че унищожените дюни изцяло попадат в концесионната територия на плажа. Проверката бе направена от екоинспекцията в присъствието на Иван Иванов, представител на фирмата стопанин "Черноморска брегова група" ООД.

Точният размер на увредената природа ще стане известен в сряда, когато ще е готов докладът на лицензираните геодезисти. Те бяха поръчани от екоминистерството и Министерството на туризма. Данните за унищожените дюни са противоречиви, като според едни са заличени около 300 кв. метра, според други - около 2 декара.

"Тези дюни не са от типа зараждащи се, които от вятъра се образуват за по сезон-два", заяви пред "24 часа" шефката на РИОСВ инж. Тонка Атанасова. И категорично отрече пясъчните могили да са се появили от т.нар. роза на ветровете.

"За пясъчните дюни има предупредителни табели още на влизане на плажа, виждат се от главния път и недоумявам с какъв акъл тези багеристи срещу 1000 лв. ще тръгнат да ги разорават. Не си ли дават сметка какво унищожават", каза Атанасова. Според нея най-малко 100 години трябва да минат, докато се възстановят дюните, но няма гаранция.

"“Това е много условен период, зависи от много фактори и няма как да се каже с точност. Може и въобще да не се възстановят, да не говорим, че няма да са в същия вид", коментира Атанасова.

За всеки случай обаче екоинспекцията щяла да излезе с предписание до концесионера да засипе част от разстлания пясък на мястото на повредения участък.

Коментари

Още от последните новини