Рибарите не помнят времена с толкова много сафрид, чернокоп и паламуд

Рибарите не помнят времена с толкова много сафрид, чернокоп и паламуд - E-Burgas.com

Многото риба означава, че морето е чисто

Есенният улов се очертава да е добър за рибарите по Добруджанското крайбрежие, съобщава Дарик. Още с първото захлаждане се появи риба в морето около Шабла, Каварна и Балчик, като морските мъже са категорични, че от доста години по това време на годината не е имало толкова много сафрид, барбуна, чернокоп, а от няколко дни - не повече от седмица, и паламуд.

От четири години насам за първи път в района се появи паламуд, което рибарите отдават на факта, че морето ни е чисто. Но се оплакват, че матрапазите са свалили и неговата цена - докато в началото са изкупували килограма по 8 лв., то сега вече повече от 5 лв./кг не дават. 

Надеждата на риболовците е количествата улов да са големи, за да могат да компенсират ниските изкупни цени и да покриват разходите за гориво и заплати за екипажите.

И докато уловът е добър, то радостта на рибарите е помрачена от матрапазите, които почти двойно за седмица са свалили изкупните цени, казаха рибари. 

Допреди седмица изкупвачите вземали сафрида на 7 лева за килограм, докато сега вече, когато количеството е по-голямо, цената паднала на 4-4,50 лв./кг, като по-често рибата се вземала на 4 лв. В същото време, проверка на "Стандарт" показва, че в рибните магазини в Добрич сафридът се предлага по 7 лв./кг. Матрапазите изкупували чернокопа от рибарските лодки за по 4-5 лв./кг, а морските вълци казват, че това е малко, защото рибата е едра. В началото по-дребният чернокоп се изкупувал за 6 лв./кг. В магазините пък килограмът се предлага по 12 лв.

Коментари

Още от последните новини