Рибарите чакат карагьоз, но напразно

Рибарите чакат карагьоз, но напразно - E-Burgas.com

След пролетта започва риболов на попче и сафрид

Този период през годената е характерен за улов на карагьоз, но в момента няма. Това каза председател на рибарско сдружение “Китен” Янчо Янков пред радио "Фокус".

“Времето също не позволява да се извършва улов. След пролетта започва риболов на попче, пролетният сафрид. Предполагам, че липсата на карагьоз е породено от по-студената зима, водите са още студени и може да дойде по-късно. Предишни години също е имало такива периоди, в които карагьозът е идвал по-късно”, обясни Янков.

По думите му е характерно, че рибите карагьоз и кефал идват по едно и също време.

“Имахме кефал, но не местен, той идва от големите реки. Кефалите са пълноводни и идват от големите реки, след което пак се прибират там”, добави Янчо Янков.

Той изтъкна, че показател, че няма риба е и това, че в момента на рибната борса няма прясна риба. “Има само замразени и океански, като скумрия или паламуд и чернокоп, които са замразени от есенния улов. Само попче може да се види прясно и сладководна риба”, каза Янков. Според него това може да се определи като фактор за завишената цена на рибата в момента на пазара.

Коментари

Още от последните новини